Glavni sadržaj

Pregled 

Politički sustav

Danska je ustavna monarhija s reprezentativnim parlamentarnim sustavom. Na čelu vlade je premijer, a na čelu države monarh, čije su dužnosti isključivo reprezentativne i ceremonijalne. Kraljevinu Dansku čine i dvije autonomne zemlje u Atlantiku, od kojih nijedna nije članica EU-a: Farski Otoci i Grenland. 

Trgovina i gospodarstvo

Danska je na trećem mjestu u Europskoj uniji prema BDP-u po stanovniku, koji iznosi 48 400 EUR, što je znatno iznad prosjeka EU-a (35 500 EUR) i čini 2,3 % ukupnog BDP-a EU-a.  

(Izvor: Eurostat – podaci o BDP-u po stanovniku i BDP-u)   

(Izvor: Eurostat – podaci o izvozu i uvozu)   

Danska u EU-u  

Proračun i financiranje

Koliko Danska plaća u proračun EU-a, a koliko dobiva iz njega?  

Proračun EU-a omogućuje da Europa bude demokratska i konkurentna sila u kojoj vladaju mir i blagostanje. Koristi se za financiranje prioriteta EU-a i velikih projekata koje većina država članica ne bi mogla financirati samostalno.    

Koristi od članstva u EU-u znatno nadmašuju iznos koji države članice uplaćuju u proračun, a primjeri su brojni. Sve države članice sudjeluju u jedinstvenom tržištu, zajednički pristupaju rješavanju pitanja migracija, terorizma i klimatskih promjena te imaju konkretne koristi kao što su bolja prometna infrastruktura, modernizirane i digitalizirane javne usluge i najsuvremenija medicinska skrb.   

Iznosi koje svaka država članica uplaćuje u proračun EU-a pravedno su raspoređeni: što je gospodarstvo neke zemlje veće, to ona više uplaćuje, i obrnuto.  

Proračun EU-a nije samo uzimanje i davanje – njegova je svrha Europu i svijet učiniti boljim mjestom za sve nas.    

Rashodi i prihodi u proračunu EU-a po zemlji i godini  

Projekti koje EU financira u Danskoj   

Novcem iz proračuna EU-a financiraju se programi i projekti u svim državama članicama, primjerice za gradnju cesta, subvencioniranje istraživanja i zaštitu okoliša.   

Doznajte više o prednostima financiranja EU-a za Dansku i sredstvima za oporavak zemlje ili određene regije.