Ugrás a fő tartalomra

Áttekintés

Államforma, politikai rendszer

Németország parlamentáris szövetségi köztársaság. A kormány élén a kancellár áll. Az államfőnek (azaz az elnöknek) elsősorban reprezentatív feladatai vannak. Az ország 16 szövetségi tartományból áll, amelyek mindegyike saját alkotmánnyal és belső felépítését tekintve jelentős autonómiával rendelkezik. Ezek közül 3 városállam: Bréma, Berlin és Hamburg.

Kereskedelem és gazdaság

Németországban az egy főre jutó GDP 41 300 euró, ami jóval meghaladja az uniós átlagot (35 500 euró). Ezzel az értékkel Németország a 8. helyen áll az uniós országok között, és az EU teljes GDP-jének 25,3 %-át termeli meg. 

(Forrás: Eurostat-adatok – egy főre jutó GDP és GDP)

(Forrás: Eurostat-adatok – export és import)

Németország az EU-ban

Költségvetés és finanszírozás

Mennyit fizet be Németország a közös kasszába, és mennyit kap onnan?

Az uniós költségvetés az az eszköz, amely biztosítja, hogy Európa demokratikus, békés, virágzó és versenyképes erő maradjon. Az EU ebből a költségvetésből finanszírozza az uniós prioritások és olyan, nagyszabású projektek megvalósítását, amelyeket a legtöbb uniós ország nem tudna önerőből finanszírozni.

Az uniós tagságból származó előnyök számottevően meghaladják az uniós költségvetési hozzájárulások mértékét, amit számos példa tanúsít. A tagállamok mind hasznát látják annak, hogy részét képezik az egységes piacnak, közös megközelítést alkalmazva kereshetnek megoldást a migráció, a terrorizmus és a klímaváltozás jelentette közös kihívásokra, és számos konkrét előnyből részesülhetnek, legyen szó akár a jobb közlekedési infrastruktúráról, akár a korszerűsített és digitalizált közszolgáltatásokról vagy az élvonalbeli orvosi kezelésekről.

Az EU méltányosan állapítja meg, hogy az egyes tagállamoknak mennyit kell befizetniük az uniós költségvetésbe. A nagyobb gazdasággal rendelkező országok többel, a kisebb gazdasági teljesítményű tagállamok pedig kevesebbel járulnak hozzá az uniós büdzséhez.

Az uniós költségvetés nem arról szól, hogy annyit vehetünk ki belőle, amennyit beletettünk, hanem arról, hogy közösen járuljunk hozzá ahhoz, hogy Európa és a világ jobb hellyé váljon mindannyiunk számára.

Az uniós költségvetés kiadásai és bevételei országonként és évenként

 

Uniós finanszírozású projektek Németországban 

Az uniós költségvetés mindegyik tagállamban segíti programok és projektek finanszírozását – pl. utak építését, tudományos kutatások elvégzését és a környezet védelmét.

A linkekre kattintva részletesebben át lehet tekinteni, milyen projektek megvalósítását segítik az uniós források Németországban, és arról is tájékozódni lehet, milyen reformok és beruházások finanszírozását támogatja Németországban az uniós Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz.