Översikt
Huvudstad: Berlin
Officiellt EU-språk: Tyska
EU-medlem: Sedan den 1 januari 1958
Valuta: Euro (€) – med i euroområdet sedan den 1 januari 1999
Schengen: Med i Schengenområdet sedan den 26 mars 1995
Siffror:
- Yta: 357 569 km2
- Folkmängd: 83 445 000 (2024)
Statsskick
Tyskland är en federal parlamentarisk republik med en förbundskansler som är regeringschef och en förbundspresident som är statschef, men som främst har representativa uppgifter. Tyskland består av 16 delstater (Länder) som har egna författningar och långtgående självstyre av sina inre angelägenheter. Tre delstater är stadsstater: Bremen, Berlin och Hamburg.
Handel och ekonomi
Tyskland ligger på sjunde plats i EU när det gäller BNP per capita med 43 400 euro, vilket är högre än EU-genomsnittet på 37 600 euro. Landets BNP utgör 24,2 procent av EU:s totala BNP.
(Källa: Eurostat – uppgifter om BNP per capita och BNP)
(Källa: Eurostat – uppgifter om export och import)
Tyskland har 96 ledamöter i Europaparlamentet. Se vilka ledamöterna är och följ verksamheten vid Europaparlamentets kontor i Tyskland.
EU-ländernas ministrar träffas regelbundet i ministerrådet (Europeiska unionens råd) för att anta EU-lagar och samordna politiken. Vid mötena deltar olika företrädare för Tysklands regering, beroende på politikområde.
Ministerrådet har ingen permanent ordförande som kommissionen eller parlamentet. I stället turas länderna om att leda arbetet sex månader i taget.
Under det halvåret leder ordförandelandets ministrar rådsmötena, hjälper till att bestämma dagordningen för de olika politikområdena och underlättar dialogen med övriga EU-institutioner.
Tysklands ordförandeskap:
Juli–december 1958 | Juli–december 1961 | Juli–december 1964 | Juli–december 1967 | Juli–december 1970 | Januari–juni 1974 | Juli–december 1978 | Januari–juni 1983 | Januari–juni 1988 | Juli–december 1994 | Januari–juni 2007 | Juli–december 2020
Tysklands ledamot i Europeiska kommissionen är Ursula von der Leyen, som är kommissionens ordförande. Kommissionen har ett lokalkontor i varje EU-land, en så kallad representation. Följ verksamheten vid EU-kommissionens kontor i Tyskland.
Tyskland har 24 ledamöter i Europeiska ekonomiska och sociala kommittén. Kommittén företräder arbetsgivare, arbetstagare och andra intressegrupper och rådfrågas om lagförslag så att kommissionen får en bättre uppfattning om hur ländernas arbetsmarknad och sociala förhållanden kan påverkas av förslaget.
Tyskland har 24 ledamöter i Europeiska regionkommittén som består av regionala och lokala företrädare. Det är ett rådgivande organ som rådfrågas om lagförslag, för att se till att lagarna tar hänsyn till de olika regionerna i EU.
Tyskland för också en dialog med EU-institutionerna genom sin ständiga representation i Bryssel. Den fungerar som Tysklands ”ambassad” i EU och ska bevaka landets intressen i EU.
Budget och finansiering
Hur mycket bidrar Tyskland med och hur mycket får man tillbaka från EU?
EU-budgeten ska bidra till fortsatt demokrati, fred, välstånd och konkurrenskraft i EU. Den används för att finansiera EU:s prioriteringar och stora projekt som de flesta EU-länder inte kan finansiera på egen hand.
Fördelarna med EU-medlemskapet är betydligt större än ländernas bidrag till EU-budgeten. Alla EU-länder gynnas till exempel av den inre marknaden, gemensam hantering av migration, terrorism och klimatförändringar och bättre transportinfrastruktur, moderna och digitala offentliga tjänster och avancerad sjukvård.
Medlemsländernas bidrag till EU:s budget är rättvist fördelat. Ju större landets ekonomi är, desto mer betalar man – och vice versa.
EU-budgeten handlar inte om att ge och ta utan om att tillsammans bidra till att göra EU och övriga världen till en bättre plats för oss alla.
EU:s utgifter och inkomster per land och år
EU-finansierade projekt i Tyskland
Pengarna från EU-budgeten hjälper till att finansiera program och projekt i alla EU-länder, t.ex. vägbyggen, forskning och miljöskydd.
Läs mer om EU-finansierade projekt i Tyskland och hur återhämtningsfonderna används.