Direct la conținutul principal

Prezentare generală

Sistem politic

Germania este o republică parlamentară federală cu un cancelar care este șeful guvernului și un președinte care este șeful statului. Acesta din urmă are în principal responsabilități de reprezentare. Țara este formată din 16 state (landuri). Fiecare land are propria constituție și este în mare parte autonom ca organizare internă. 3 dintre ele sunt orașe-stat: Bremen, Berlin și Hamburg.

Comerț și economie

Germania se situează pe locul al optulea în Uniunea Europeană în ceea ce privește PIB-ul pe cap de locuitor, cu un PIB de 41 300 EUR, cu mult peste media UE (35 500 EUR). PIB-ul țării reprezintă 25,3 % din PIB-ul total al UE. 

(Sursă: Eurostat - PIB-ul pe cap de locuitor și PIB-ul în cifre)

(Sursă: Eurostat - exporturile și importurile în cifre)

Germania și Uniunea Europeană

Bugete și finanțare

Cu cât contribuie și cât primește Germania de la UE?

Bugetul UE este instrumentul menit să garanteze că Europa rămâne o forță democratică, pașnică, prosperă și competitivă. UE îl utilizează pentru a-și finanța prioritățile și proiectele mari pe care majoritatea țărilor UE nu le-ar putea finanța pe cont propriu.

Beneficiile care decurg din statutul de membru al UE depășesc cu mult valoarea contribuțiilor la bugetul UE, așa cum o arată numeroase exemple. Toate statele membre beneficiază de pe urma participării la piața unică, a unei abordări partajate a provocărilor comune legate de migrație, terorism și schimbările climatice, precum și a unor câștiguri concrete precum îmbunătățirea infrastructurii de transport, modernizarea și digitalizarea serviciilor publice și tratamentele medicale de vârf.

Contribuția financiară a fiecărei țări din UE la bugetul UE este calculată în mod echitabil. Cu cât este mai importantă economia unei țări, cu atât este mai mare contribuția sa.

Când vorbim despre bugetul UE, nu vorbim despre cât dăm și cât primim, ci despre ce putem face împreună pentru un trai mai bun pentru toți oamenii, în Europa și în lume.

Cheltuielile și veniturile bugetului UE, pe țări și pe ani

 

Proiecte finanțate de UE în Germania 

Banii din bugetul UE contribuie la finanțarea de programe și proiecte în toate țările din UE. De exemplu, sunt folosiți pentru a construi drumuri, pentru a acorda granturi pentru cercetători, pentru a proteja mediul etc.

Aflați mai multe despre modul în care beneficiază Germania de fondurile UE și de fondurile de redresare la nivel de țară sau de regiune.