Skip to main content

Az Európai Unió története 2000-től 2009-ig

Újabb bővítés

Az euró az európaiak milliói számára hivatalos fizetőeszközzé válik. 2001. szeptember 11-én eltérített repülőgépek csapódnak New York-i és washingtoni épületekbe; az esemény a nemzetközi terrorizmus szinonimájává válik. Az országok sokkal szorosabbra fonják együttműködésüket a bűnüldözés elleni küzdelemben. 2004-ben tíz újabb ország (2007-ben pedig másik kettő: Bulgária és Románia) csatlakozik az EU-hoz, ezzel Európa megosztottsága véget ér. 2008 szeptemberében súlyos, világméretű pénzügyi válság bontakozik ki. A Lisszaboni Szerződés modernizálja az uniós intézményeket és hatékonyabb munkamódszerekről rendelkezik.

2001. február 26. – Nizzai Szerződés

Az uniós vezetők aláírják a Nizzai Szerződést. A küszöbön álló uniós bővítésre tekintettel a dokumentum megreformálja az intézményeket, hogy az EU hatékonyan működhessen 25 tagállammal is. A szerződés 2003. február 1-jén lép hatályba.

2001. szeptember 11. – Terroristák támadják meg az Egyesült Államokat

Eltérített repülőgépek csapódnak be a New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyaiba és a washingtoni Pentagon épületébe. A támadásokban közel háromezer ember veszti életét. Az EU-tagországok határozottan kiállnak az Egyesült Államok mellett a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelemben.

2002 január 1. – Tizenkét uniós tagállam bevezeti az euróbankjegyeket és -érméket

Az euróbankjegyek és -érmék 12 uniós tagállamban törvényes fizetőeszközzé válnak (Görögország 2001-ben csatlakozik, más országok pedig 2002 után csatlakoznak az euróövezethez). Az új készpénz gyártása és terjesztése igazi szervezési bravúrt jelent. A bankjegyek minden országban azonosak, míg az érmék egyik oldala egységes, a másikon pedig valamilyen nemzeti jelkép látható.

2003. március 31. – Békefenntartó műveletek a Balkánon

Az EU kül- és biztonságpolitikája keretében békefenntartási feladatokat vállal a Balkánon, először Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaságban (ma Észak-Macedónia), majd Bosznia-Hercegovinában. Mindkét esetben EU-vezetésű csapatok lépnek a NATO egységeinek helyébe.

2004. május 1. – Tíz új ország

Ciprus és Málta nyolc közép- és kelet-európai országgal együtt (Csehország, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Szlovákia és Szlovénia) csatlakozik az EU-hoz. Véget ér Európa megosztottsága, amely a második világháborút után alakult ki.

2005. május 29.–június 1. – Az EU alkotmánya

Franciaországban és Hollandiában a lakosság népszavazáson elutasítja az európai alkotmány létrehozásáról szóló szerződést, amelyet az EU-25 tagállamai 2004 októberében írtak alá.

2007. január 1. – Az EU üdvözli Bulgáriát és Romániát

Két további kelet-európai ország – Bulgária és Románia – csatlakozik az Unióhoz, és ezzel a tagállamok száma 27-re nő.

2007. december 13. – Lisszaboni Szerződés

Az EU 27 tagállama aláírja az eddigi szerződéseket módosító Lisszaboni Szerződést. A Lisszaboni Szerződés célja, hogy demokratikusabbá, hatékonyabbá és átláthatóbbá tegye az Uniót, ezáltal biztosítva, hogy képes legyen megbirkózni olyan globális kihívásokkal, mint az éghajlatváltozás, a biztonság és a fenntartható fejlődés. Az EU valamennyi tagállama megerősíti a szerződést, amely 2009. december 1-jén hatályba is lép.

2008. szeptember – Világméretű gazdasági válság

Súlyos pénzügyi válság bontakozik ki a világgazdaságban. A problémák az Egyesült Államokban kezdődnek, a jelzáloghitelezés területén. A válság számos európai bankot is súlyosan érint. A válság nyomán szorosabbá válik a gazdasági együttműködés az uniós tagállamok között.