Skip to main content

Az európai uniós intézmények történeti irattárai

Az EU-intézmények történeti irattáraiban az Európai Unió történetét meghatározó döntésekről és megállapításokról szóló dokumentumok találhatók.

Az Európai Unió irattára

Az Európai Unió Történeti Irattára

Az EU történeti irattárát a firenzei Európai Egyetemi Intézet kezeli. Az intézet hozzáférhetővé teszi a nyilvánosság számára az európai uniós intézmények, illetve az európai integrációt támogató mozgalmak és kiemelkedő személyiségek dokumentumait.

Az uniós intézmények irattárai

Európai Parlament

Az Európai Parlament történeti irattára

Az Európai Parlament archívuma több mint 5 millió dokumentumot tartalmaz 1952-ig visszamenően, többek között elfogadott szövegeket, jelentéseket, parlamenti kérdéseket, petíciókat és a parlamenti bizottságok dokumentumait. Ha szeretne betekinteni az irattár dokumentumaiba, kérjük, vegye fel a kapcsolatot az Európai Parlamenttel e-mailben vagy telefonon, vagy látogasson el az irattárba.

Európai Tanács

Az Európai Tanács következtetései (1993–2003)

Az Európai Tanács következtetései (1975–1992)

Az Európai Unió Tanácsa

Az EU Tanácsának történeti irattára

A Tanács archívumában tárolt dokumentumok révén bepillantást lehet nyerni az Európai Unió több mint fél évszázados történetébe. Az irattárban a több mint 30 éve keletkezett dokumentumok találhatók. Végezzen keresést az archívum online felületén, vagy foglaljon időpontot látogatásra.

Európai Bizottság

Az Európai Bizottság történeti irattára

A Bizottságnak, az EU végrehajtó intézményének irattára az Európai Unió létrejötte óta keletkezett különféle uniós dokumentumok gazdag tárháza. Az archívumban a több mint 30 éve keletkezett dokumentumok találhatók. Végezzen keresést az irattár online felületén, vagy látogasson el az irattárba.

Az Európai Unió Bírósága

Az Európai Unió Bíróságának történeti irattára

A Bíróság történeti irattárát a firenzei Európai Egyetemi Intézet gondozza. A Bíróság történeti irattárában azok az ítélkezési gyakorlathoz tartozó, illetve a Bíróságnak benyújtott dokumentumok találhatók, melyek több mint 30 éve keletkeztek. Az Európai Unió Bíróságának történeti irattára előzetes időpontfoglalás alapján látogatható.

Európai Központi Bank

Az Európai Központi Bank történeti irattára

Az EKB irattára a bank tevékenységéhez kapcsolódó dokumentumokat tartja nyilván 1964-ig visszamenőleg. Az irattárban audiovizuális anyagok és műtárgyak is találhatók. Az irattár online felületén lehet keresni a dokumentumok között, illetve írásban lehet hozzáférést kérni konkrét dokumentumokhoz.

Európai Számvevőszék

Az Európai Számvevőszék történeti irattára

A Számvevőszék archívumában az intézmény minden munkadokumentuma megtalálható 1977 óta. Az 1977–1991-es időszak dokumentumai az Európai Unió Történeti Irattárához kerültek át, melynek székhelye az olaszországi Firenzében van. Az irattár online keresési felületet működtet.

Európai Külügyi Szolgálat

Az Európai Külügyi Szolgálat történeti irattára

Az EKSZ archívuma a szervezet 2011 óta készített és közzétett iratait tartalmazza, amelyeket már nem frissítenek, viszont archiválva vannak, és online elérhetők.

Régiók Európai Bizottsága

A Régiók Bizottságának történeti irattára

A Régiók Bizottságának archívumában az intézmény által készített vagy kapott, több mint 30 éve keletkezett dokumentumok találhatók. Az intézmény olvasótermében az iratok előzetes időpontfoglalással kutatási célból megtekinthetők.

Európai Beruházási Bank

Az Európai Beruházási Bank történeti irattára

Az Európai Beruházási Bank történeti irattárának állománya 1956-ig nyúlik vissza. A dokumentumokat a firenzei Európai Unió Történeti Irattárában – a helyszínen vagy online – lehet megtekinteni.

Az európai ombudsman

Az Európai ombudsman dokumentum-nyilvántartása

Tekintse meg az európai ombudsman nyilvántartásában található kiemelkedő fontosságú dokumentumokat.