Siirry pääsisältöön

EU:n toimielinten historialliset arkistot

EU:n toimielinten historiallisissa arkistoissa on julkisia asiakirjoja, joihin on tallennettu päätöksiä ja havaintoja, jotka ovat auttaneet muokkaamaan EU:ta sen nykyiseen muotoon.

EU:n arkistot

EU:n historialliset arkistot

EU:n historiallisia arkistoja hallinnoi Firenzessä sijaitseva yliopistollinen Eurooppa-instituutti (EUI). Sen kautta yleisö voi tutustua asiakirjoihin, jotka ovat peräisin EU:n toimielimistä (ja eräiden Euroopan yhdentymistä ajaneiden järjestöjen ja henkilöiden arkistoista).

EU:n toimielinten arkistot

Euroopan parlamentti

Euroopan parlamentin historiallinen arkisto

Euroopan parlamentin arkistossa on yli viisi miljoonaa historiallista tallennetta, joihin kuuluu muun muassa hyväksyttyjä tekstejä, raportteja, parlamentin kysymyksiä, vetoomuksia sekä valiokuntien asiakirjoja, joista vanhimmat ovat vuodelta 1952. Arkistoon voi olla yhteydessä sähköpostitse, kirjeitse ja puhelimitse tai siellä voi vierailla.

Eurooppa-neuvosto

Eurooppa-neuvoston päätelmät (1993–2003)

Eurooppa-neuvoston päätelmät (1975–1992)

Euroopan unionin neuvosto

EU:n neuvoston arkisto

Neuvoston arkistossa on yli 30 vuotta vanhoja neuvoston tuottamia tai vastaanottamia asiakirjoja. Arkistoon voi tehdä hakuja tai sinne voi varata vierailuajan.

Euroopan komissio

Euroopan komission historiallinen arkisto

Komission arkistossa on yli 30 vuotta vanhoja komission tuottamia tai vastaanottamia asiakirjoja. Arkistoon voi tehdä sähköisiä hakuja tai siellä voi vierailla henkilökohtaisesti.

Euroopan unionin tuomioistuin

Euroopan unionin tuomioistuimen historialliset arkistot

Tuomioistuimen historialliset arkistot sijaitsevat yliopistollisessa Eurooppa-instituutissa (EUI) Firenzessä. Arkistoissa on yli 30 vuotta vanhoja tuomioistuimen tuottamia tai vastaanottamia asiakirjoja. Arkistoon voi varata vierailuajan.

Euroopan keskuspankki

Euroopan keskuspankin arkisto

EKP:n arkistossa on tietoja pankin toiminnasta vuodesta 1964 tähän päivään asti. Tallenteisiin kuuluu audiovisuaalista aineistoa ja artefakteja. Arkistoon voi tehdä sähköisiä hakuja tai asiakirjoja voi pyytää kirjallisesti.

Euroopan tilintarkastustuomioistuin

Euroopan tilintarkastustuomioistuimen arkisto

ETT:n arkisto sisältää kaikki sen työasiakirjat vuodesta 1977. Vuodet 1977–1991 kattavat asiakirjat on siirretty Firenzessä sijaitseviin Euroopan unionin historiallisiin arkistoihin. Arkistoon voi tehdä sähköisiä hakuja.

Euroopan ulkosuhdehallinto

Euroopan ulkosuhdehallinnon arkistot

EUH:n arkistot sisältävät ulkosuhdehallinnon vuodesta 2011 lähtien tuottamaa ja julkaisemaa aineistoa. Aineistoa ei enää päivitetä, mutta sitä pidetään sähköisesti arkistoituna.

Euroopan alueiden komitea

Alueiden komitean arkistot

Alueiden komitean arkistoissa on yli 30 vuotta vanhoja AK:n tuottamia tai vastaanottamia asiakirjoja. Tutkijat pääsevät arkistojen lukusaliin varaamalla ajan.

Euroopan investointipankki

Euroopan investointipankin arkistot

EIP:n historiallisissa arkistoissa on tallenteita vuodesta 1956. Niihin voi tutustua Firenzessä sijaitsevassa EU:n historiallisten arkistojen tutkimuskeskuksessa tai sähköisesti.

Euroopan oikeusasiamies

Euroopan oikeusasiamies – historialliset asiakirjat

Tarkastele Euroopan oikeusasiamiehen keskeisiin historiallisiin asiakirjoihin liittyviä tietoja.