Glavni sadržaj

Povijesni arhiv institucija EU-a

U povijesnom arhivu institucija EU-a nalaze se javni dokumenti u kojima su zabilježene odluke i informacije koje su pridonijele oblikovanju EU-a kakav danas poznajemo.

Arhiv EU-a

Povijesni arhiv EU-a

Povijesnim arhivom EU-a upravlja Europski sveučilišni institut (ESI) u Firenci, koji javnosti omogućuje pristup dokumentima europskih institucija te dokumentima proeuropskih pokreta i pojedinih osoba.

Arhivi institucija EU-a

Europski parlament

Povijesni arhiv Europskog parlamenta

U arhivu Europskog parlamenta čuva se više od 5 milijuna povijesnih zapisa, uključujući donesene tekstove, izvješća, parlamentarna pitanja, predstavke i dokumente odbora od 1952. naovamo. Arhiv možete kontaktirati e-porukom, poštom ili telefonski ili ga osobno posjetiti.

Europsko vijeće

Zaključci Europskog vijeća (1993. – 2003.)

Zaključci Europskog vijeća (1975. – 1992.)

Vijeće Europske unije

Arhiv Vijeća EU-a

Arhiv Vijeća sadržava dokumente koje je Vijeće izradilo ili zaprimilo i koji su stariji od 30 godina. Pretražite arhiv ili zatražite termin za posjet.

Europska komisija

Povijesni arhiv Europske komisije

Arhiv Komisije sadržava dokumente koje je Komisija izradila ili zaprimila i koji su stariji od 30 godina. Pretražite arhiv putem interneta ili ga osobno posjetite.

Sud Europske unije

Povijesni arhiv Suda europske unije

Povijesni arhiv Suda smješten je u Europskom sveučilišnom institutu (ESI) u Firenci, a sadržava dokumente koje je Sud izradio ili zaprimio i koji su stariji od 30 godina. Zatražite termin za posjet.

Europska središnja banka

Arhiv Europske središnje banke

U arhivu Europske središnje banke čuva se evidencija o aktivnostima banke od 1964. do danas. To uključuje audiovizualne materijale i artefakte. Pretražite arhiv putem interneta ili pisanim putem zatražite dokument.

Europski revizorski sud

Arhiv Europskog revizorskog suda.

Arhiv Europskog revizorskog suda sadržava sve njegove radne dokumente od 1977. Dokumenti iz razdoblja 1977. – 1991. preneseni su u Povijesni arhiv Europske unije u Firenci. Pretražite arhiv putem interneta.

Europska služba za vanjsko djelovanje

Arhiv Europske službe za vanjsko djelovanje

Arhiv ESVD-a sadržava materijale koje je ESVD izradio i objavio od 2011. i koji se više ne ažuriraju, ali su i dalje arhivirani na internetu.

Europski odbor regija

Arhiv Odbora regija

Arhiv Odbora regija sadržava dokumente koje je Odbor izradio ili zaprimio i koji su stariji od 30 godina. Istraživači mogu rezervirati termin za pristup njegovoj čitaonici.

Europska investicijska banka

Arhiv Europske investicijske banke

Povijesnom arhivu EIB-a, koji sadržava zapise od 1956., može se pristupiti u istraživačkom centru povijesnog arhiva EU-a u Firenci ili putem interneta.

Europski ombudsman

Europski ombudsman – povijesni dokumenti

Pojedinosti o glavnim povijesnim dokumentima Europskog ombudsmana.