Preskoči na glavno vsebino

Zgodovinski arhivi institucij EU

V zgodovinskih arhivih institucij EU so javni dokumenti, v katerih so shranjene odločitve in ugotovitve, ki so prispevale k oblikovanju EU, kakršno poznamo danes.

Arhivi EU

Zgodovinski arhivi EU

Zgodovinski arhiv EU upravlja Evropski univerzitetni inštitut (EUI) v Firencah. V arhivih so javnosti na voljo dokumenti iz evropskih institucij ter gradivo o gibanjih in osebnostih, pomembnih za evropsko povezovanje.

Arhiv – institucije EU

Evropski parlament

Zgodovinski arhiv Evropskega parlamenta

V arhivih Evropskega parlamenta je več kot 5 milijonov dokumentov zgodovinskega gradiva, vključno s sprejetimi besedili, poročili, parlamentarnimi vprašanji, peticijami in dokumenti odborov od leta 1952. Arhiv lahko obiščite, pošljete sporočilo ali pokličete po telefonu.

Evropski svet

Sklepi Evropskega sveta (1993–2003)

Sklepi Evropskega sveta (1975–1992)

Svet Evropske unije

Arhiv Sveta EU

Arhiv Sveta hrani dokumente, ki jih je pripravil ali prejel Svet in so starejši od 30 let. Arhiv je dostopen na spletu ali se dogovorite za obisk.

Evropska komisija

Zgodovinski arhiv Evropske komisije

Arhiv Komisije hrani dokumente, ki jih je pripravila ali prejela Komisija in so starejši od 30 let. Arhiv je dostopen na spletu ali na podlagi osebnega obiska.

Sodišče Evropske unije

Zgodovinski arhiv Sodišča EU

Zgodovinski arhiv EU se nahaja v prostorih Evropskega univerzitetnega inštituta (EUI) v Firencah. V njem so shranjeni dokumenti, ki jih je pripravilo ali prejelo Sodišče in so starejši od 30 let. Dogovorite se za obisk.

Evropska centralna banka

Arhiv Evropske centralne banke

Arhiv ECB vsebuje dokumente o dejavnosti banke od leta 1964 do danes, med katerimi so tudi avdiovizualno gradivo in artefakti. Arhiv je dostopen na spletu, za dokument lahko zaprosite tudi pisno.

Evropsko računsko sodišče

Arhiv Evropskega računskega sodišča

Arhiv Evropskega računskega sodišča vsebuje celotno delovno gradivo od leta 1977. Dokumente iz obdobja 1977–1991 so prenesli v zgodovinski arhiv Evropske unije v Firencah. Iskanje na spletu.

Evropska služba za zunanje delovanje

Arhiv Evropske službe za zunanje delovanje

Arhiv Evropske službe za zunanje delovanje vsebuje gradivo, ki ga je služba pripravila in objavila od leta 2011. Gradiva ne posodabljamo več, temveč ga arhiviramo na spletu.

Evropski odbor regij

Arhiv Odbora regij

V arhivu Odbora regij so shranjeni dokumenti, ki jih je pripravil ali prejel Odbor in so starejši od 30 let. Arhiv je na voljo raziskovalcem po dogovoru.

Evropska investicijska banka

Arhiv Evropske investicijske banke

Zgodovinski arhiv Evropske investicijske banke, v katerem so shranjeni dokumenti od leta 1956, je na voljo v raziskovalnem središču zgodovinskega arhiva EU v Firencah ali na spletu.

Evropski varuh človekovih pravic

Evropski varuh človekovih pravic – zgodovinski dokumenti

Oglejte si ključne zgodovinske dokumente Evropskega varuha človekovih pravic.