Skip to main content

Arhivele istorice ale instituțiilor UE

Arhivele istorice ale instituțiilor UE conțin documente publice. Acestea din urmă înregistrează deciziile și constatările care au contribuit la conturarea actualei Uniuni Europene.

Arhivele UE

Arhivele istorice ale UE

Arhivele istorice ale UE sunt administrate de Institutul Universitar European din Florența. Acesta pune la dispoziția publicului documentele instituțiilor europene (precum și cele ale mișcărilor și personalităților proeuropene).

Arhivele instituțiilor UE

Parlamentul European

Arhivele istorice ale Parlamentului European

Arhivele Parlamentului European conțin peste 5 milioane de înregistrări istorice, inclusiv texte adoptate, rapoarte, întrebări parlamentare, petiții și documente ale comisiilor începând cu anul 1952. Contactați-ne prin e-mail, prin poștă, sunați-ne sau vizitați arhivele.

Consiliul European

Concluziile Consiliului European (1993-2003)

Concluziile Consiliului European (1975-1992)

Consiliul Uniunii Europene

Arhivele Consiliului UE

Arhivele Consiliului conțin documente elaborate sau primite de acesta, cu o vechime de peste 30 de ani. Căutați în arhive sau faceți o programare pentru a le vizita.

Comisia Europeană

Arhivele istorice ale Comisiei Europene

Arhivele Comisiei conțin documente elaborate sau primite de aceasta, cu o vechime de peste 30 de ani. Căutați în arhive online sau vizitați-le în persoană.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene

Arhivele istorice ale Curții de Justiție a UE

Arhivele Curții sunt găzduite de Institutul Universitar European din Florența. Acestea cuprind documente elaborate sau primite de Curte, cu o vechime de peste 30 de ani. Solicitați o programare pentru a le vizita.

Banca Centrală Europeană

Arhivele Băncii Centrale Europene

Arhivele BCE păstrează evidența activităților băncii din 1964 până în prezent. Ele includ materiale audiovizuale și artefacte. Căutați în arhive online sau solicitați un document în scris.

Curtea de Conturi a Uniunii Europene

Arhivele Curții de Conturi a Uniunii Europene

Arhivele Curții conțin toate dosarele sale începând din 1977. Documentele care acoperă perioada 1977-91 au fost transferate în arhivele istorice ale Uniunii Europene de la Florența. Căutați în arhive pe internet.

Serviciul European de Acțiune Externă

Arhivele Serviciului European de Acțiune Externă

Arhivele Serviciului conțin materialele elaborate și publicate de acesta începând din 2011. Ele nu mai sunt actualizate, dar rămân arhivate online.

Comitetul European al Regiunilor

Arhivele Comitetului Regiunilor

Arhivele Comitetului conțin documente elaborate sau primite de acesta, cu o vechime de peste 30 de ani. Accesul cercetătorilor la sala de consultare se face pe bază de programare.

Banca Europeană de Investiții

Arhivele Băncii Europene de Investiții

Arhivele istorice ale Băncii conțin documente începând din 1956. Acestea pot fi consultate la centrul de cercetare al arhivelor istorice ale UE de la Florența sau online.

Ombudsmanul European

Ombudsmanul European – documente istorice

Vizualizați detaliile principalelor documente istorice emise de Ombudsmanul European.