Направо към основното съдържание

История на Европейския съюз 2000—2009 г.

По-нататъшно разширяване

Еврото вече е новата валута за милиони европейци. 11 септември 2001 г. става синоним на международния тероризъм, след като отвлечени от терористи самолети се блъскат в сгради в Ню Йорк и Вашингтон. Отделните държави започват да си сътрудничат много по-тясно в борбата с престъпността. Източна и Западна Европа най-накрая преодоляват своите различия и 10 нови страни се присъединяват към ЕС през 2004 г., последвани от България и Румъния през 2007 г. През септември 2008 г. световната икономика е поразена от финансова криза. Договорът от Лисабон осигурява на ЕС модерни институции и по-ефикасни методи на работа.

26 февруари 2001 г. — Договор от Ница

Лидерите на ЕС подписват Договора от Ница. Неговата цел е да се извърши реформа на институциите, така че ЕС да може да функционира ефективно, когато броят на държавите членки стане 25, и да бъде подготвен за последващото присъединяване на голяма група нови членове. Договорът влиза в сила на 1 февруари 2003 г.

11 септември 2001 г. — терористични нападения в САЩ

Отвлечени от терористи самолети се блъскат в „кулите близнаци“ на Световния търговски център в Ню Йорк и в сградата на Пентагона във Вашингтон. Загиват близо 3000 души. Държавите от ЕС твърдо подкрепят Съединените американски щати в борбата с международния тероризъм.

1 януари 2002 г. — евро банкнотите и монетите се пускат в обращение в 12 държави

Евро банкнотите и монетите стават законната валута в 12 страни от ЕС (Гърция се присъединява към еврозоната през 2001 г., а след 2002 г. — и други държави) Печатането, сеченето и разпространението им е огромна логистична операция. Банкнотите са еднакви за всички страни. Монетите имат една стандартна страна, а на другата страна е изобразена национална емблема.

31 март 2003 г. — мироопазващи операции на Балканите

Като част от своята обща външна политика и политика на сигурност ЕС предприема мироопазващи операции на Балканите, най-напред в бившата югославска република Македония (понастоящем Северна Македония), а след това в Босна и Херцеговина. И в двата случая войски под ръководството на ЕС заменят войските на НАТО.

1 май 2004 г. — 10 нови държави

Кипър и Малта се присъединяват към ЕС заедно с 8 държави от Централна и Източна Европа — Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Словакия и Словения — и окончателно поставят край на разделението на Европа след Втората световна война.

29 май — 1 юни 2005 г. — Конституция на ЕС

Гласоподавателите във Франция и Нидерландия отхвърлят Договора за създаване на Конституция за Европа, подписан от 25-те държави от ЕС през октомври 2004 г.

1 януари 2007 г. — ЕС приветства България и Румъния

Още две страни от Източна Европа — България и Румъния — се присъединяват към ЕС и броят на държавите членки достига 27.

13 декември 2007 г. — Договор от Лисабон

27-те страни от ЕС подписват Договора от Лисабон, с който се изменят предишните договори. Той има за цел да направи ЕС по-демократичен, по-ефикасен и по-прозрачен и съответно способен да отвърне на глобалните предизвикателства, като изменението на климата, сигурността и устойчивото развитие. Всички страни от ЕС ратифицират Договора преди влизането му в сила на 1 декември 2009 г.

Септември 2008 г. — Световна икономическа криза

Голяма финансова криза поразява световната икономика. В основата са проблеми с ипотечни заеми в САЩ. Няколко европейски банки също изпитват трудности. Кризата води до по-тясно икономическо сътрудничество между държавите от ЕС.