O nouă extindere
Euro este noua monedă de schimb pentru milioane de europeni. Data de 11 septembrie 2001 devine sinonimă cu terorismul internațional după ce trei avioane de linie sunt deturnate și îndreptate către clădiri din New York și Washington. Țările își intensifică cooperarea în lupta împotriva criminalității. Diviziunea dintre estul și vestul Europei este înlăturată, odată cu aderarea la UE, în 2004, a 10 noi țări, urmate de Bulgaria și România în 2007. O criză financiară lovește economia mondială în septembrie 2008. Tratatul de la Lisabona aduce instituții moderne și metode de lucru mai eficiente.
26 februarie 2001 – Tratatul de la Nisa
Liderii UE semnează Tratatul de la Nisa. Scopul său este de a reforma instituțiile, astfel încât UE să poată funcționa eficient cu 25 de state membre și să se pregătească pentru următorul val major de extindere. Tratatul intră în vigoare la 1 februarie 2003.
11 septembrie 2001 – Atacurile teroriste din Statele Unite
Avioane deturnate de teroriști intră în turnurile gemene ale World Trade Center din New York și în clădirea Pentagonului din Washington. Mor aproape 3 000 de oameni. Țările UE iau alături de Statele Unite o poziție fermă în lupta împotriva terorismului internațional.
1 ianuarie 2002 – Se lansează bancnotele și monedele euro în 12 țări ale UE
Bancnotele și monedele euro devin moneda legală în 12 țări UE (Grecia a aderat la zona euro în 2001, urmată de alte țări în 2002). Tipărirea, baterea și distribuirea acestora constituie o operațiune logistică de mare amploare. Bancnotele sunt identice pentru toate țările. Monedele au o față standard, iar cealaltă poartă o emblemă națională.
31 martie 2003 – Operațiuni de menținere a păcii în Balcani
În cadrul politicii sale externe și de securitate, UE efectuează operațiuni de menținere a păcii în Balcani, mai întâi în fosta Republică iugoslavă a Macedoniei (astăzi Macedonia de Nord) și apoi în Bosnia și Herțegovina. În ambele cazuri, forțele UE înlocuiesc trupele NATO.
1 mai 2004 – 10 noi țări membre
Cipru și Malta aderă la UE împreună cu 8 țări din Europa Centrală și de Est – Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Slovenia și Ungaria – punând capăt în sfârșit divizării Europei după cel de-al Doilea Război Mondial.
29 mai-1 iunie 2005 – Constituția UE
Alegătorii din Franța și Țările de Jos resping Tratatul de instituire a unei Constituții pentru Europa, semnat de cele 25 de state membre ale UE în octombrie 2004.
1 ianuarie 2007 – UE salută aderarea Bulgariei și a României
Încă două țări din Europa de Est, Bulgaria și România, aderă la UE, numărul statelor membre ridicându-se, acum, la 27.
13 decembrie 2007 – Tratatul de la Lisabona
Cele 27 de țări membre ale UE semnează Tratatul de la Lisabona, care modifică tratatele precedente. Acesta este conceput pentru a face ca Uniunea Europeană să devină mai democratică, mai eficientă și mai transparentă și astfel mai capabilă să rezolve provocări globale precum schimbările climatice, securitatea și dezvoltarea durabilă. Toate țările UE ratifică tratatul înainte ca acesta să intre în vigoare la 1 decembrie 2009.
Septembrie 2008 – Criza economică mondială
Economia mondială este lovită de o criză financiară majoră. Problemele încep cu creditele ipotecare din Statele Unite. Mai multe bănci europene se confruntă și ele cu dificultăți. Criza determină o cooperare economică mai strânsă între țările UE.