Preskoči na glavno vsebino

Zgodovina Evropske unije 2000–2009

Nadaljnja širitev

Evro je postal nova valuta za milijone Evropejcev. 11. septembra 2001 so se ugrabljena letala zaletela v stavbe v New Yorku in Washingtonu in ta datum je postal sinonim za mednarodni terorizem. Države so začele tesneje sodelovati v boju proti kriminalu. Leta 2004 se je EU pridružilo 10 novih držav članic, leta 2007 pa še Bolgarija in Romunija in tako je dokončno izginila razdelitev na vzhodno in zahodno Evropo. Septembra 2008 je svetovno gospodarstvo pretresla finančna kriza. Lizbonska pogodba zagotavlja sodobne institucije in učinkovitejše delovne metode.

26. februar 2001 – Pogodba iz Nice

Voditelji EU so podpisali Pogodbo iz Nice. Njen cilj je reformirati institucije, da bo EU lahko učinkovito delovala, potem ko je dosegla 25 držav članic, in se pripraviti na naslednjo pridružitev večje skupine novih članic. Veljati začne 1. februarja 2003.

11. september 2001 – Teroristični napadi v Združenih državah Amerike

Ugrabljena letala so se zaletela v nebotičnika Svetovnega trgovinskega centra v New Yorku in v stavbo Pentagona v Washingtonu. Umrlo je skoraj 3 000 ljudi. Države EU so se pridružile Združenim državam Amerike v boju proti mednarodnemu terorizmu.

1. januar 2002 – 12 držav začne uporabljati evrobankovce in kovance

Evrobankovci in kovanci postanejo zakonita valuta v 12 državah EU (Grčija se je evrskemu območju pridružila leta 2001, več držav je sledilo po letu 2002). Tiskanje bankovcev, kovanje kovancev in njihova distribucija je velika logistična operacija. Bankovci so za vse države enaki. Kovanci imajo eno standardno stran, na drugi pa je nacionalni simbol države.

31. marec 2003 – operacije za ohranjanje miru na Balkanu

V okviru svoje zunanje in varnostne politike je EU začela z operacijam za ohranjanje miru na Balkanu, najprej v Nekdanji jugoslovanski republiki Makedoniji (zdaj Severna Makedonija) in nato še v Bosni in Hercegovini. V obeh primerih so mirovne sile EU nadomestile enote NATO.

1. maj 2004 – 10 novih držav

Ciper in Malta se pridružita EU skupaj z 8 državami Srednje in Vzhodne Evrope – Češko, Estonijo, Latvijo, Litvo, Madžarsko, Poljsko, Slovaško in Slovenijo – končno je odpravljena delitev Evrope po drugi svetovni vojni.

29. maj–1. junij 2005 – Ustava EU

Volivci v Franciji in na Nizozemskem zavrnejo Pogodbo o ustavi za Evropo, ki jo je oktobra 2004 podpisalo 25 držav članic EU.

1. januar 2007 – EU izrazi dobrodošlico Bolgariji in Romuniji

S pristopom še dveh držav iz vzhodne Evrope – Bolgarije in Romunije – se je število držav članic EU povzpelo na 27.

13. december 2007 – Lizbonska pogodba

Lizbonsko pogodbo, ki spreminja predhodne pogodbe, je podpisalo 27 držav članic. Pogodba je namenjena oblikovanju bolj demokratične, učinkovitejše in transparentnejše EU, ki bo sposobna reševati vprašanja globalnih sprememb, denimo podnebnih sprememb, varnosti in trajnostnega razvoja. Vse države EU ratificirajo Pogodbo, preden ta začne veljati 1. decembra 2009.

September 2008 – Svetovna gospodarska kriza

Svetovno gospodarstvo je prizadela velika finančna kriza. Sprožile so jo težave s stanovanjskimi posojili v Združenih državah Amerike. V težavah se je znašlo tudi več evropskih bank. Kriza je okrepila ekonomsko sodelovanje med državami EU.