Direct naar de inhoud

In het kort

Hoofdstad: Kopenhagen

Officiële EU-talen: Deens

EU-lidstaat: sinds 1 januari 1973

Munteenheid: Deense kroon (DKK). Denemarken heeft ervoor gekozen de euro niet te gebruiken en is ook niet verplicht de euro in te voeren.

Schengen: lid van de Schengenzone sinds 25 maart 2001

Cijfersoppervlakte - bevolking - bruto binnenlands product (bbp) per hoofd van de bevolking in KKS

Staatsbestel

Denemarken is een constitutionele monarchie. Het heeft een representatief parlementair stelsel. De regeringsleider is de premier en het staatshoofd is de koningin. Zij bezit formeel de uitvoerende macht, maar voert strikt representatieve en ceremoniële taken uit. Het koninkrijk omvat ook twee autonome landen in de Atlantische Oceaan die geen EU-lid zijn: de Faeröer en Groenland.

Ligging op de kaart van de EU

Handel en economie

De belangrijkste sectoren van de Deense economie waren in 2020 overheidsdiensten, defensie, onderwijs, gezondheidszorg en maatschappelijk werk (21,5%), groot- en detailhandel, vervoer, en horeca (19,3%) en industrie (18,2%).

De handel met andere EU-landen was goed voor 52% van de uitvoer (Duitsland 14% en Zweden 9%). De belangrijkste exportlanden buiten de EU waren de VS (11%) en Noorwegen (6%).

69% van de invoer in Denemarken kwam uit EU-landen (Duitsland 22%, Zweden 13% en Nederland 9%). 8% was afkomstig uit China en 4% uit Noorwegen.

Denemarken in de EU

Europees Parlement

Het Europees Parlement heeft 14 Deense leden (europarlementariërs).

Bureau van het Europees Parlement in Denemarken

Raad van de EU

In de Raad van de EU komen nationale ministers regelmatig bijeen om het beleid te coördineren en EU-wetgeving aan te nemen. Welke ministers de Deense regering op deze vergaderingen vertegenwoordigen, hangt af van het behandelde onderwerp.

Voorzitterschap van de Raad van de EU

De Raad van de EU heeft geen permanente voorzitter (de Commissie en het Parlement wel). De werkzaamheden worden geleid door het land dat het voorzitterschap bekleedt, een taak die om de zes maanden rouleert.

Gedurende deze zes maanden zitten de ministers van de regering van dat land de vergaderingen voor. Zij helpen de agenda van Raadszittingen op alle beleidsterreinen op te stellen en de dialoog met de andere EU-instellingen vlot te laten verlopen.

Voorzitterschappen van Denemarken:

juli-december 1973 | januari-juni 1978 | juli-december 1982 | juli-december 1987 | januari-juni 1993 | juli-december 2002 | januari-juni 2012

Voorzitterschap van de Raad van de EU

Huidig voorzitterschap van de Raad van de EU

Europese Commissie

Denemarken heeft Margrethe Vestager aangewezen als lid van de Europese Commissie. Zij is uitvoerend vicevoorzitter voor een Europa dat klaar is voor het digitale tijdperk.

De Commissie heeft in elk EU-land een eigen kantoor, de zogenaamde vertegenwoordiging.

Vertegenwoordiging van de Commissie in Denemarken

Europees Economisch en Sociaal Comité

Denemarken heeft 9 vertegenwoordigers in het Europees Economisch en Sociaal Comité. Dit adviesorgaan, dat werkgevers, werknemers en andere belangengroepen vertegenwoordigt, wordt geraadpleegd over wetsvoorstellen, zodat de mogelijke gevolgen voor de werkgelegenheid en de sociale situatie in de landen duidelijker worden.

Europees Comité van de Regio’s

Denemarken heeft 9 vertegenwoordigers in het Europees Comité van de Regio’s, dat de regionale en lokale overheden in de EU vertegenwoordigt. Dit adviesorgaan wordt geraadpleegd over voorgestelde wetgeving. Dat moet ervoor zorgen dat rekening wordt gehouden met het standpunt van elke regio in de EU.

Permanente vertegenwoordiging bij de EU

Denemarken houdt contact met de EU-instellingen via zijn permanente vertegenwoordiging in Brussel. Als Deense “ambassade bij de EU” is het haar voornaamste taak ervoor te zorgen dat de belangen en het beleid van het land zo goed mogelijk worden verdedigd in de EU.

Begroting en financiering

Hoeveel betaalt en ontvangt Denemarken?

De financiële bijdrage van de lidstaten aan de EU-begroting wordt naar draagkracht bepaald. Hoe groter de economie van een land, hoe meer het betaalt.
De begroting van de EU heeft niet als doel de rijkdom te herverdelen, maar richt zich op de behoeften van alle Europeanen samen. 

Cijfers over de EU-begroting, -inkomsten en -uitgaven:

Door de EU gefinancierde projecten in Denemarken

Het geld dat Denemarken bijdraagt aan de EU-begroting, helpt bij de financiering van programma’s en projecten in alle EU-landen: aanleg van wegen, subsidiëring van onderzoekers, milieubescherming enz.

Meer informatie over EU-steun voor Denemarken