Skip to main content

In het kort

Hoofdstad: Parijs

Officiële EU-talen: Frans

EU-lidstaat: Sinds 1 januari 1958

Munteenheid: euro. Lid van de eurozone sinds 1 januari 1999.

Schengen: Lid van de Schengenzone sinds 26 maart 1995.

Cijfers: Oppervlaktebevolkingbruto binnenlands product (bbp) per hoofd van de bevolking in KKS

Staatsbestel

Frankrijk is een parlementaire republiek met een regeringsleider (de minister-president, benoemd door de president) en een staatshoofd (de president). Frankrijk is opgedeeld in 18 bestuursregio’s, waarvan 13 in Europees Frankrijk en 5 overzeese departementen. De vijf overzeese departementen en Saint-Martin (Frans territorium in het Caribisch gebied) maken deel uit van de EU (ze hebben de status van ultraperifere regio). De Franse stad Straatsburg is één van de drie officiële zetels van de Europese instellingen. De andere zijn Brussel en Luxemburg.

Ligging op de kaart van de EU

Handel en economie

De belangrijkste sectoren van de Franse economie waren in 2018 overheid, defensie, onderwijs, gezondheidszorg en maatschappelijk werk (22,4%), groot- en detailhandel, vervoer en horeca (17,8%), en professionele, wetenschappelijke en technische activiteiten, administratieve en ondersteunende diensten (14,0 %).

De handel met andere EU-landen was goed voor 59% van de uitvoer (Duitsland 14%, Spanje 8% en Italië en België elk 7%). De belangrijkste exportlanden buiten de EU waren de VS (8%) en China (4%).

69% van de invoer in Frankrijk kwam uit EU-landen (Duitsland 18%, België 10% en Nederland 8%). 5% was afkomstig uit de VS en 5% uit China.

Frankrijk in de EU

Europees Parlement

Het Europees Parlement heeft 79 Franse leden (europarlementariërs).

Bureau van het Europees Parlement in Frankrijk

Raad van de EU

In de Raad van de EU komen nationale ministers regelmatig bijeen om het beleid te coördineren en EU-wetgeving aan te nemen. Welke ministers de Franse regering op deze vergaderingen vertegenwoordigen, hangt af van het behandelde onderwerp.

Voorzitterschap van de Raad van de EU

De Raad van de EU heeft geen permanente voorzitter (zoals bijvoorbeeld de Commissie of het Parlement). De werkzaamheden worden geleid door het land dat het voorzitterschap bekleedt, een taak die om de zes maanden rouleert.

Gedurende deze zes maanden zitten de ministers van de regering van dat land de vergaderingen voor. Zij helpen de agenda van Raadszittingen op alle beleidsterreinen op te stellen en de dialoog met de andere EU-instellingen vlot te laten verlopen.

Voorzitterschappen van Frankrijk:

januari-juni 1959 | januari-juni 1962 | januari-juni 1965 | januari-juni 1968 | januari-juni 1971 | juli-december 1974 | januari-juni 1979 | januari-juni 1984 | juli-december 1989 | januari-juni 1995 | juli-december 2000 | januari-juni 2008 | januari-juni 2022

Voorzitterschap van de Raad van de EU

De volgende link brengt u naar een externe website Huidig voorzitterschap van de Raad van de EU

Europese Commissie

Frankrijk heeft Thierry Breton aangewezen als lid van de Europese Commissie. Hij is bevoegd voor Interne Markt.

De Commissie heeft in elk EU-land een eigen kantoor, de zogenaamde vertegenwoordiging.

Vertegenwoordiging van de Commissie in Frankrijk

Europees Economisch en Sociaal Comité

Frankrijk heeft 24 vertegenwoordigers in het Europees Economisch en Sociaal Comité. Dit adviesorgaan, dat werkgevers, werknemers en andere belangengroepen vertegenwoordigt, wordt geraadpleegd over wetsvoorstellen, zodat de mogelijke gevolgen voor de werkgelegenheid en de sociale situatie in de landen duidelijker worden.

Europees Comité van de Regio's

Frankrijk heeft 24 vertegenwoordigers in het Europees Comité van de Regio's, dat de regionale en lokale overheden in de EU vertegenwoordigt. Dit adviesorgaan wordt geraadpleegd over voorgestelde wetgeving. Dat moet ervoor zorgen dat rekening wordt gehouden met het standpunt van elke regio in de EU.

Permanente vertegenwoordiging bij de EU

Frankrijk houdt contact met de EU-instellingen via zijn permanente vertegenwoordiging in Brussel. Als Franse "ambassade bij de EU" is het haar voornaamste taak ervoor te zorgen dat de belangen en het beleid van het land zo goed mogelijk worden verdedigd in de EU.

Begroting en financiering

Hoeveel betaalt en ontvangt Frankrijk?

De financiële bijdrage van de lidstaten aan de EU-begroting wordt naar draagkracht bepaald. Hoe groter de economie van een land, hoe meer het betaalt.
De begroting van de EU heeft niet als doel de rijkdom te herverdelen, maar richt zich op de behoeften van alle Europeanen samen. 

Cijfers voor Frankrijk voor 2018:

  • Totale EU-bestedingen in Frankrijk: 14,778 miljard euro
    (0,61% van de omvang van de Franse economie)
  • Totale bijdrage aan de EU-begroting: 20,573 miljard euro
    (0,85% van de omvang van de Franse economie)

Meer cijfers over de EU-begroting, -inkomsten en -uitgaven:

Door de EU gefinancierde projecten in Frankrijk 

De Franse bijdrage aan de EU-begroting helpt bij de financiering van programma’s en projecten in alle EU-landen: aanleg van wegen, subsidiëring van onderzoekers, milieubescherming enz.

Meer informatie over EU-steun voor Frankrijk