Skip to main content

Prezentare generală

Capitala: Berlin

Limba oficială în UE: germana

Stat membru al UE de la: 1 ianuarie 1958

Moneda: euro. Stat membru al zonei euro de la 1 ianuarie 1999

Spațiul Schengen: Stat membru al spațiului Schengen de la 26 martie 1995

CifreSuprafațăPopulațieProdusul intern brut (PIB) pe cap de locuitor, în standardul puterii de cumpărare (SPC)

Sistem politic

Germania este o republică parlamentară federală cu un șef de guvern (cancelarul) și un șef de stat (președintele), ale cărui puteri principale sunt în principal de reprezentare. Țara este formată din 16 state. Fiecare dintre ele are propria constituție și este în mare parte autonom ca organizare internă. 3 dintre acestea sunt orașe-stat: Bremen, Berlin și Hamburg.

Localizare pe harta UE

Comerț și economie

În 2020, cele mai importante sectoare ale economiei Germaniei erau: industria (23,4 %); administrația publică, apărarea, educația, sănătatea și asistența socială (19,4 %) și comerțul cu ridicata și cu amănuntul, transporturile, serviciile de cazare și alimentație publică (15,8 %).

53 % din exporturile Germaniei se efectuează în UE (Franța 8 % și Țările de Jos 7 %). În afara UE, 9 % din exporturi se realizează către Statele Unite și 8 % către China.

Importurile Germaniei provin în proporție de 64 % din celelalte state membre ale UE (Țările de Jos 14 %, Franța, Polonia și Belgia câte 6 %). Printre importurile din afara UE, se remarcă cele din China (8 %) și din Statele Unite (5 %).

Germania și Uniunea Europeană

Parlamentul European

Parlamentul European are 96 de membri din Germania. Aflați cine sunt acești deputați europeni.

Biroul de legătură al Parlamentului European în Germania

Consiliul UE

Miniștrii din statele membre se reunesc periodic în cadrul Consiliului UE pentru a adopta norme europene și pentru a coordona politici. În funcție de domeniul de politică abordat, diferiți reprezentanți ai guvernului german participă în mod regulat la reuniunile Consiliului.

Președinția Consiliului UE

Consiliul UE nu are un președinte permanent, așa cum au, de exemplu, Comisia sau Parlamentul. Lucrările sale sunt conduse de către țara care deține președinția Consiliului, iar aceasta se schimbă o dată la 6 luni.

Pe parcursul acestor 6 luni, miniștrii din guvernul țării respective prezidează reuniunile Consiliului și contribuie la stabilirea agendei acestora în toate domeniile de politică. De asemenea, ei au rolul de a facilita dialogul cu celelalte instituții ale UE.

Președinția Consiliului UE a revenit Germaniei în perioadele:

iulie - decembrie 1958 | iulie - decembrie 1961 | iulie - decembrie 1964 | iulie - decembrie 1967 | iulie - decembrie 1970 | ianuarie - iunie 1974 | iulie - decembrie 1978 | ianuarie - iunie 1983 | ianuarie - iunie 1988 | iulie - decembrie 1994 | ianuarie - iunie 2007 | iulie - decembrie 2020

Președinția Consiliului UE

Actuala președinție a Consiliului UE

Comisia Europeană

Președinta Comisiei Europene este Ursula von der Leyen, din Germania.

Comisia este reprezentată în fiecare țară a UE de către un birou local, numit „reprezentanță”.

Reprezentanța Comisiei în Germania

Comitetul Economic și Social European

Germania are 24 de reprezentanți în Comitetul Economic și Social European. Acest organism reprezintă angajatorii, lucrătorii și alte grupuri de interese și este consultat cu privire la reglementările propuse, pentru a se obține o imagine mai clară a posibilelor modificări ale situației sociale și ale condițiilor de lucru în țările membre.

Comitetul European al Regiunilor

Germania are 23 de reprezentanți în Comitetul European al Regiunilor, adunarea UE a reprezentanților locali și regionali. Acest organism consultativ este consultat cu privire la reglementările propuse, pentru a se garanta că legislația europeană ține cont de punctul de vedere al fiecărei regiuni din UE.

Reprezentanța permanentă pe lângă Uniunea Europeană

Comunicarea dintre Germania și instituțiile UE se desfășoară și prin reprezentanța permanentă din Bruxelles. Reprezentanța acționează ca o „ambasadă” a Germaniei - principala sa sarcină este de a se asigura că interesele și politicile țării sunt luate în calcul într-un mod cât mai eficient în UE.

Bugete și finanțare

Cu cât contribuie și cât primește Germania?

Contribuția financiară a fiecărei țări din UE la bugetul Uniunii este calculată în mod echitabil, în funcție de mijloacele de care aceasta dispune. Cu cât este mai dezvoltată economia unei țări, cu atât este mai mare contribuția sa.
Bugetul UE nu este menit să redistribuie bogăția, ci să răspundă nevoilor tuturor cetățenilor europeni. 

Cifre privind bugetul, veniturile și cheltuielile UE:

Proiecte finanțate de UE în Germania

Sumele cu care contribuie Germania la bugetul UE sunt direcționate către finanțarea de programe și proiecte în toate țările UE (construcții de drumuri, subvenționarea cercetătorilor, protecția mediului etc.).

Aflați cum sunt utilizate fondurile europene în Germania.