Prezentare generală
- Rol: oferă finanțare pentru proiecte care contribuie la atingerea obiectivelor UE, atât în interiorul, cât și în afara Uniunii
- Președintă: Nadia Calviño
- Consiliul de administrație: câte un administrator din fiecare stat membru, plus un reprezentant al Comisiei Europene
- Anul înființării: 1958
- Sediu: Luxemburg
- Site web: Banca Europeană de Investiții
Toate statele membre ale Uniunii Europene sunt membre ale Băncii Europene de Investiții (BEI). Scopul său este:
- să consolideze potențialul UE în materie de locuri de muncă și creștere economică
- să sprijine acțiunile menite să atenueze efectele schimbărilor climatice
- să promoveze politicile UE în afara Uniunii.
Ce face BEI
Banca contractează împrumuturi de pe piețele de capital și acordă finanțări în condiții avantajoase pentru proiecte care sprijină obiectivele UE. Aproximativ 90 % din finanțări se acordă în interiorul UE. Aceste fonduri nu provin niciodată de la bugetul UE.
BEI oferă 3 tipuri principale de produse și servicii:
- credite – aproape 90 % din angajamentul financiar. Banca acordă împrumuturi pentru a sprijini creșterea economică și crearea de locuri de muncă, iar acest sprijin contribuie, de multe ori, la atragerea altor investitori
- finanțare mixtă – clienții pot combina fondurile acordate de BEI cu investiții adiționale
- consiliere și asistență tehnică – pentru maximizarea raportului costuri/eficiență
Împrumuturile de peste 25 de milioane de euro sunt acordate direct de BEI. În cazul împrumuturilor cu o valoare mai mică, BEI deschide linii de credit pentru instituțiile financiare care ulterior acordă credite beneficiarilor.
Componență
Toate statele membre ale UE sunt acționari ai BEI. Deciziile sunt luate de către următoarele organisme:
- Consiliul guvernatorilor este alcătuit din miniștri (de obicei de finanțe) din toate statele membre. Acesta stabilește politica generală de creditare a Băncii.
- Consiliul de administrație, prezidat de președintele BEI, este alcătuit din 28 de membri numiți de statele membre și unul desemnat de Comisia Europeană. Acesta aprobă operațiunile de contractare și acordare a împrumuturilor.
- Comitetul de direcție, organul executiv al Băncii, gestionează activitățile de zi cu zi.
Comitetul de audit verifică dacă operațiunile BEI se derulează în mod corespunzător.
Diverse direcții ale Băncii pun în aplicare deciziile manageriale.
Cum funcționează BEI?
BEI ia decizii de contractare a împrumuturilor și de creditare, în funcție de meritele fiecărui proiect și de oportunitățile oferite de piețele financiare. În cadrul UE, are anumite priorități de finanțare. În afara Uniunii, BEI sprijină politicile de dezvoltare și de cooperare în diverse țări ale lumii.
BEI este un organism independent și adoptă propriile decizii în materie de contractare a împrumuturilor și de creditare. Colaborează cu alte instituții ale UE, în special cu Comisia Europeană, Parlamentul European și Consiliul UE.
Dumneavoastră și BEI
În cazul în care conduceți o întreprindere sau lucrați în sectorul public și aveți un proiect care ar putea contribui la atingerea obiectivelor UE, ați putea fi eligibil pentru un împrumut de la BEI. Puteți solicita finanțare prin e-mail, completând formularul online sau contactând unul dintre birourile BEI. Oferiți cât mai multe informații, pentru a-i permite Băncii să stabilească dacă proiectul dumneavoastră îndeplinește criteriile de creditare și dispune de un plan managerial bine pregătit.

Fondul European de Investiții (FEI)
BEI este acționar majoritar al Fondului European de Investiții, care acordă finanțare întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) prin instrumente de capital de risc și de finanțare de risc. Ceilalți acționari sunt Comisia Europeană și diverse instituții financiare din toată Europa. Înființat în 1994, Fondul este activ în toate statele membre ale UE, în țările candidate, în Liechtenstein și Norvegia.
FEI propune produse precum:
- capital de risc și microfinanțare pentru IMM-uri, în special pentru companii noi și inovatoare
- garanții pentru instituțiile financiare destinate să acopere împrumuturile acordate IMM-urilor
- ajutor pentru țările UE și țările în curs de aderare în vederea consolidării piețelor de capital de risc.
Dacă sunteți antreprenor și aveți nevoie de finanțare, contactați intermediarii FEI din țara dumneavoastră pentru a afla care sunt condițiile pentru a obține instrumente de capital și de creanță FEI.