Direct la conținutul principal

Prezentare generală

Capitala: Copenhaga

Limba oficială în UE: daneza

Stat membru al UE de la: 1 ianuarie 1973

Moneda: coroana daneză (DKK). Danemarca a negociat o clauză de neparticipare la zona euro. Prin urmare, nu este obligată să introducă această monedă.

Spațiul Schengen: Stat membru al spațiului Schengen de la 25 martie 2001

CifreSuprafațăPopulațieProdusul intern brut (PIB) pe cap de locuitor, în standardul puterii de cumpărare (SPC)

Sistem politic

Danemarca este o monarhie constituțională cu un sistem parlamentar reprezentativ. Țara are un șef de guvern (primul ministru) și un șef de stat (monarhul). Acesta din urmă păstrează oficial puterea executivă, dar îndatoririle sale sunt strict ceremoniale și de reprezentare. Regatul include 2 țări autonome în Oceanul Atlantic, care nu sunt membre ale UE: Insulele Feroe și Groenlanda.

Localizare pe harta UE

Comerț și economie

În 2020, cele mai importante sectoare ale economiei Danemarcei erau: administrația publică, apărarea, educația, sănătatea și asistența socială (21,5 %), comerțul cu ridicata și cu amănuntul, transporturile, serviciile de cazare și alimentație publică (19,3 %) și industria (18,2 %).

52 % din exporturile Danemarcei se efectuează în UE (Germania 14 % și Suedia 9 %). În afara UE, 11 % din exporturi se realizează către Statele Unite și 6 % către Norvegia.

Importurile Danemarcei provin în proporție de 69 % din celelalte state membre ale UE (Germania 22 %, Suedia 13 % și Țările de Jos 9 %). Printre importurile din afara UE, se remarcă cele din China (8 %) și din Norvegia (4 %).

Danemarca și Uniunea Europeană

Parlamentul European

Parlamentul European are 14 membri din Danemarca. Aflați cine sunt acești deputați europeni.

Biroul de legătură al Parlamentului European în Danemarca

Consiliul UE

Miniștrii din statele membre se reunesc periodic în cadrul Consiliului UE pentru a adopta norme europene și pentru a coordona politici. În funcție de domeniul de politică abordat, diferiți reprezentanți ai guvernului danez participă în mod regulat la reuniunile Consiliului.

Președinția Consiliului UE

Consiliul UE nu are un președinte permanent, așa cum au, de exemplu, Comisia sau Parlamentul. Lucrările sale sunt conduse de către țara care deține președinția Consiliului, iar aceasta se schimbă o dată la 6 luni.

Pe parcursul acestor 6 luni, miniștrii din guvernul țării respective prezidează reuniunile Consiliului și contribuie la stabilirea agendei acestora în toate domeniile de politică. De asemenea, ei au rolul de a facilita dialogul cu celelalte instituții ale UE.

Președinția Consiliului UE i-a revenit Danemarcei în perioadele:

iulie - decembrie 1973 | ianuarie - iunie 1978 | iulie - decembrie 1982 | iulie - decembrie 1987 | ianuarie - iunie 1993 | iulie - decembrie 2002 | ianuarie - iunie 2012

Președinția Consiliului UE

Actuala președinție a Consiliului UE

Comisia Europeană

Comisarul desemnat de Danemarca în cadrul Comisiei Europene este Margrethe Vestager, care ocupă funcția de vicepreședintă executivă pentru o Europă pregătită pentru era digitală.

Comisia este reprezentată în fiecare țară a UE de către un birou local, numit „reprezentanță”.

Reprezentanța Comisiei în Danemarca

Comitetul Economic și Social European

Danemarca are 9 reprezentanți în Comitetul Economic și Social European. Acest organism reprezintă angajatorii, lucrătorii și alte grupuri de interese și este consultat cu privire la reglementările propuse, pentru a se obține o imagine mai clară a posibilelor modificări ale situației sociale și ale condițiilor de lucru în țările membre.

Comitetul European al Regiunilor

Danemarca are 9 reprezentanți în Comitetul European al Regiunilor, adunarea UE a reprezentanților locali și regionali. Acest organism consultativ este consultat cu privire la reglementările propuse, pentru a se garanta că legislația europeană ține cont de punctul de vedere al fiecărei regiuni din UE.

Reprezentanța permanentă pe lângă Uniunea Europeană

Comunicarea dintre Danemarca și instituțiile UE se desfășoară și prin reprezentanța permanentă din Bruxelles. Reprezentanța acționează ca o „ambasadă” a Danemarcei – principala sa sarcină este de a se asigura că interesele și politicile țării sunt luate în calcul într-un mod cât mai eficient în UE.

Bugete și finanțare

Cu cât contribuie și cât primește Danemarca?

Contribuția financiară a fiecărei țări din UE la bugetul Uniunii este calculată în mod echitabil, în funcție de mijloacele de care aceasta dispune. Cu cât este mai importantă economia unei țări, cu atât este mai mare contribuția sa.
Bugetul UE nu este menit să redistribuie bogăția, ci să răspundă nevoilor tuturor cetățenilor europeni. 

Cifre privind bugetul, veniturile și cheltuielile UE:

Proiecte finanțate de UE în Danemarca

Sumele cu care contribuie Danemarca la bugetul UE sunt direcționate către finanțarea de programe și proiecte în toate țările UE (construcții de drumuri, granturi pentru cercetători, protecția mediului etc.).

Aflați cum sunt utilizate fondurile europene în Danemarca.