Direct la conținutul principal

Prezentare generală

Capitala: Bratislava

Limba oficială în UE: slovaca

Stat membru al UE de la: 1 mai 2004

Moneda: euro. Stat membru al zonei euro de la 1 ianuarie 2009

Spațiul Schengen: Stat membru al spațiului Schengen de la 21 decembrie 2007

CifreSuprafațăPopulațieProdusul intern brut (PIB) pe cap de locuitor, în standardul puterii de cumpărare (SPC)

Sistem politic

Slovacia este o republică democratică parlamentară cu un șef de guvern (primul ministru), care deține cea mai mare parte din puterea executivă și un șef de stat (președintele), care este șeful formal al executivului, dar cu puteri foarte limitate. Țara este împărțită în 8 regiuni, fiecare purtând numele principalului oraș de pe teritoriul său. Din 2002, regiunile au o oarecare autonomie.

Localizare pe harta UE

Comerț și economie

În 2020, cele mai importante sectoare ale economiei Slovaciei erau: industria (24,1 %); comerțul cu ridicata și cu amănuntul, transporturile și serviciile de cazare și alimentație publică (18,4 %) și administrația publică, apărarea, educația, sănătatea și asistența socială (16,8 %).

79 % din exporturile Slovaciei se efectuează în UE (Germania 22 %, Cehia 11 % și Polonia 8 %). În afara UE, 4 % din exporturi se realizează către Statele Unite și respectiv către Regatul Unit și 3 % către China.

Importurile Slovaciei provin în proporție de 80 % din celelalte țări ale UE (Germania 20 %, Cehia 18 % și Austria 9 %). Printre importurile din afara UE, se remarcă cele din Coreea de Sud și din China (câte 4 %) și din Rusia (3 %).

Slovacia și Uniunea Europeană

Parlamentul European

Parlamentul European are 14 membri din Slovacia. Aflați cine sunt acești deputați europeni.

Biroul de legătură al Parlamentului European în Slovacia

Consiliul UE

Miniștrii din statele membre se reunesc periodic în cadrul Consiliului UE pentru a adopta norme europene și pentru a coordona politici. În funcție de domeniul de politică abordat, diferiți reprezentanți ai guvernului slovac participă în mod regulat la reuniunile Consiliului.

Președinția Consiliului UE

Consiliul UE nu are un președinte permanent, așa cum au, de exemplu, Comisia sau Parlamentul. Lucrările sale sunt conduse de către țara care deține președinția Consiliului, iar aceasta se schimbă o dată la 6 luni.

Pe parcursul acestor 6 luni, miniștrii din guvernul țării respective prezidează reuniunile Consiliului și contribuie la stabilirea agendei acestora în toate domeniile de politică. De asemenea, ei au rolul de a facilita dialogul cu celelalte instituții ale UE.

Președinția Consiliului UE a revenit Slovaciei în perioada:

iulie - decembrie 2016

Președinția Consiliului UE

Actuala președinție a Consiliului UE

Comisia Europeană

Comisarul desemnat de Slovacia în cadrul Comisiei Europene este Maroš Šefčovič, care ocupă funcția de vicepreședinte executiv pentru Pactul verde european, relații interinstituționale și prospectivă.

Comisia este reprezentată în fiecare țară a UE de către un birou local, numit „reprezentanță”.

Reprezentanța Comisiei în Slovacia

Comitetul Economic și Social European

Slovacia are 9 reprezentanți în Comitetul Economic și Social European. Acest organism reprezintă angajatorii, lucrătorii și alte grupuri de interese și este consultat cu privire la reglementările propuse, pentru a se obține o imagine mai clară a posibilelor modificări ale situației sociale și ale condițiilor de lucru în țările membre.

Comitetul European al Regiunilor

Slovacia are 9 reprezentanți în Comitetul European al Regiunilor, adunarea UE a reprezentanților locali și regionali. Acest organism consultativ este consultat cu privire la reglementările propuse, pentru a se garanta că legislația europeană ține cont de punctul de vedere al fiecărei regiuni din UE.

Reprezentanța permanentă pe lângă Uniunea Europeană

Comunicarea dintre Slovacia și instituțiile UE se desfășoară și prin reprezentanța permanentă din Bruxelles. Reprezentanța acționează ca o „ambasadă” a Slovaciei – principala sa sarcină este de a se asigura că interesele și politicile țării sunt luate în calcul într-un mod cât mai eficient în UE.

Bugete și finanțare

Cu cât contribuie și cât primește Slovacia?

Contribuția financiară a fiecărei țări din UE la bugetul Uniunii este calculată în mod echitabil, în funcție de mijloacele de care aceasta dispune. Cu cât este mai importantă economia unei țări, cu atât este mai mare contribuția sa.

Bugetul UE nu este menit să redistribuie bogăția, ci să răspundă nevoilor tuturor cetățenilor europeni.

Cifre privind bugetul, veniturile și cheltuielile UE:

Proiecte finanțate de UE în Slovacia

Sumele cu care contribuie Slovacia la bugetul UE sunt direcționate către finanțarea de programe și proiecte în toate țările UE (construcții de drumuri, granturi pentru cercetători, protecția mediului etc.).

Aflați cum sunt utilizate fondurile europene în Slovacia.