Direct la conținutul principal

Sistem politic

Slovacia este o republică democratică parlamentară. Prim-ministrul, care este șeful guvernului, deține cea mai mare parte a puterii executive. Președintele este șeful de stat și șeful oficial al executivului, dar are competențe foarte limitate. Țara este împărțită în 8 regiuni, fiecare purtând numele principalului oraș de pe teritoriul său. Din 2002, regiunile au o oarecare autonomie.

Comerț și economie

PIB-ul pe cap de locuitor al Slovaciei este de 25 200 EUR, fiind situat sub media UE (35 500 EUR). PIB-ul țării reprezintă 0,7 % din PIB-ul total al UE.

(Sursă: Eurostat - PIB-ul pe cap de locuitor și PIB-ul în cifre)

(Sursă: Eurostat – exporturile și importurile în cifre) 

Slovacia și Uniunea Europeană

Bugete și finanțare

Cu cât contribuie și cât primește Slovacia de la UE? 

Bugetul UE este instrumentul menit să garanteze că Europa rămâne o forță democratică, pașnică, prosperă și competitivă. UE îl utilizează pentru a-și finanța prioritățile și proiectele mari pe care majoritatea țărilor UE nu le-ar putea finanța pe cont propriu. 

Beneficiile care decurg din statutul de membru al UE depășesc cu mult valoarea contribuțiilor la bugetul UE, așa cum o arată numeroase exemple. Toate statele membre beneficiază de pe urma participării la piața unică, a unei abordări partajate a provocărilor comune legate de migrație, terorism și schimbările climatice, precum și a unor câștiguri concrete precum îmbunătățirea infrastructurii de transport, modernizarea și digitalizarea serviciilor publice și tratamentele medicale de vârf.  

Contribuția financiară a fiecărei țări din UE la bugetul UE este calculată în mod echitabil. Cu cât este mai importantă economia unei țări, cu atât este mai mare contribuția sa. 

Când vorbim despre bugetul UE, nu vorbim despre cât dăm și cât primim, ci despre ce putem face împreună pentru un trai mai bun pentru toți oamenii, în Europa și în lume.   

Cheltuielile și veniturile bugetului UE, pe țări și pe ani 

 

Proiecte finanțate de UE în Slovacia

Banii din bugetul UE contribuie la finanțarea de programe și proiecte în toate țările din UE. De exemplu, sunt folosiți pentru a construi drumuri, pentru a acorda granturi pentru cercetători, pentru a proteja mediul etc.  

Aflați mai multe despre modul în care beneficiază Slovacia de fondurile UE și de fondurile de redresare la nivel de țară sau de regiune.