Η Ευρώπη αλλάζει πρόσωπο — Η κατάρρευση του κομμουνισμού
Η πολωνική συνδικαλιστική οργάνωση «Αλληλεγγύη» (Solidarność) και ο ηγέτης της, Λεχ Βαλέσα, έγιναν οικεία ονόματα μετά τις απεργίες στο ναυπηγείο του Γκντανσκ το καλοκαίρι του 1980 με αίτημα τα δικαιώματα των εργαζομένων και την πολιτική αλλαγή. Το 1981 η Ελλάδα έγινε το 10ο μέλος των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, με την Ισπανία και η Πορτογαλία να ακολουθούν 5 χρόνια αργότερα. Στο τέλος της δεκαετίας συντελείται η κατάρρευση των κομμουνιστικών καθεστώτων στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.
Αύγουστος του 1980 — Απεργίες στα ναυπηγεία για τα δικαιώματα των εργαζομένων
Οι εργαζόμενοι στο ναυπηγείο της πολωνικής πόλης του Γκντανσκ, με επικεφαλής τον Λεχ Βαλέσα, απεργούν ζητώντας περισσότερα δικαιώματα. Ακολουθούν και άλλες απεργίες σε όλη τη χώρα. Η κυβέρνηση συνθηκολογεί και τον Σεπτέμβριο ιδρύεται η ανεξάρτητη συνδικαλιστική οργάνωση Solidarność. Η κυβέρνηση ανακτά σταδιακά την εξουσία της και επιβάλλει στρατιωτικό νόμο τον Δεκέμβριο του 1981, τερματίζοντας τη σύντομη συνεύρεση της Πολωνίας με τη λαϊκή εξουσία. Ωστόσο, ο σπόρος έχει ήδη πέσει.
1η Ιανουαρίου 1981 — Η Ελλάδα γίνεται το 10ο κράτος μέλος
Η Ελλάδα προσχωρεί στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες Ήταν επιλέξιμη για προσχώρηση μετά την ανατροπή του στρατιωτικού καθεστώτος και την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1974.
28 Φεβρουαρίου 1984 — Το πρώτο ευρωπαϊκό πρόγραμμα έρευνας
Οι υπολογιστές και η αυτοματοποίηση αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο ζούμε και εργαζόμαστε. Για να παραμείνουμε στην αιχμή της καινοτομίας, το πρόγραμμα «Esprit» εγκαινιάζει, το 1984, το πρώτο από τα πολλά προγράμματα έρευνας και καινοτομίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
1η Ιανουαρίου 1986 — Δύο νέα μέλη: η Ισπανία και η Πορτογαλία
Η Ισπανία και η Πορτογαλία προσχωρούν στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, αυξάνοντας τον αριθμό των μελών σε 12.
Φεβρουάριος του 1986 — Προς μια ενιαία αγορά
Παρόλο που οι τελωνειακοί δασμοί καταργήθηκαν το 1968, οι εμπορικές ροές δεν είναι ελεύθερες μεταξύ των συνόρων των χωρών μελών. Τα κύρια εμπόδια είναι οι διαφορές μεταξύ των εθνικών νομοθεσιών. Η Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη εγκαινιάζει ένα τεράστιο 6ετές πρόγραμμα για την αντιμετώπιση αυτών των εμποδίων και, επομένως, τη δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς. Η πράξη, η οποία άρχισε να ισχύει την 1η Ιουλίου 1987, δίνει επίσης πιο σημαίνοντα ρόλο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ενισχύει τις αρμοδιότητες των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος.
13 Ιουνίου 1987 — Έναρξη του προγράμματος Erasmus
Το πρόγραμμα Erasmus εγκαινιάζεται για να χρηματοδοτήσει φοιτητές πανεπιστημίου που επιθυμούν να σπουδάσουν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Έκτοτε, το πρόγραμμα έχει δώσει σε περισσότερα από 10 εκατομμύρια άτομα την ευκαιρία να σπουδάσουν, να καταρτιστούν, να προσφέρουν εθελοντική εργασία ή να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία στο εξωτερικό.
9 Νοεμβρίου 1989 — Πτώση του Τείχους του Βερολίνου
Το Τείχος του Βερολίνου πέφτει και τα σύνορα μεταξύ Ανατολής και Δύσης ανοίγουν για πρώτη φορά μετά από 28 χρόνια. Η Γερμανία ενώνεται έπειτα από 40 και πλέον χρόνια, και το ανατολικό τμήμα της προσχωρεί στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα τον Οκτώβριο του 1990.