Skip to main content
Zastava Europske unije Zastava Europske unije

Povijest Europske unije 1980. – 1989.

Europa se mijenja – pad komunizma

Poljski sindikat Solidarnost (Solidarność) i njegov vođa Lech Walesa postaju sinonim za prava radnika i političke promjene nakon štrajkova brodogradilišta u Gdansku u ljeto 1980. Grčka 1981. postaje deseta članica Europskih zajednica, a Španjolska i Portugal pet godina kasnije. Krajem desetljeća padaju komunistički režimi u srednjoj i istočnoj Europi.

Kolovoz 1980. – štrajkovi brodogradilišta za prava radnika

Radnici brodogradilišta u poljskom gradu Gdansku, s Lech Walesom na čelu, stupaju u štrajk zahtijevajući veća prava. Po cijeloj se zemlji širi val štrajkova. Vlada popušta te se u rujnu osniva nezavisni sindikat Solidarność. Vlada postupno ponovno pokazuje svoju moć te u prosincu 1981. uvodi izvanredno stanje. Time završava kratko razdoblje utjecaja narodnih okupljanja na vlast, ali teren je pripremljen za kasnije promjene.

1. siječnja 1981. – Grčka postaje deseta zemlja koja se pridružila EU-u

Grčka postaje članica Europskih zajednica. Grčka je ispunila uvjete za članstvo nakon što je 1974. godine svrgnut vojni režim i ponovno uspostavljena demokracija.

28. veljače 1984. – prvi europski istraživački program

Računala i automatizacija mijenjaju naše živote i način rada. Kako bi se održalo vodstvo u inovacijama, 1984. pokreće se program Esprit, prvi u nizu istraživačkih i inovacijskih programa na europskoj razini.

1. siječnja 1986. – dvije nove zemlje članice – Španjolska i Portugal

Španjolska i Portugal pridružuju se Europskim zajednicama, koje sad broje 12 članica.

Veljača 1986. – prema jedinstvenom tržištu

Unatoč ukidanju carina 1968., trgovina među zemljama članicama i dalje se ne odvija slobodno. Glavne prepreke su razlike u nacionalnim propisima. Jedinstvenim europskim aktom pokreće se opsežan šestogodišnji program za njihovo uklanjanje i stvaranje jedinstvenog tržišta. Akt, koji stupa na snagu 1. srpnja 1987., također pridonosi jačanju moći Europskog parlamenta i ovlasti Europskih zajednica u području zaštite okoliša.

13. lipnja 1987. – pokretanje programa Erasmus

Program Erasmus pokrenut je kako bi se financirali studenti koji žele studirati u drugoj europskoj zemlji. Otad je više od 10 milijuna ljudi dobilo priliku studirati, osposobljavati se, volontirati ili stjecati radno iskustvo u inozemstvu.

9. studenoga 1989. – pad Berlinskog zida

Berlinski zid pada, a granica između istoka i zapada otvara se prvi put u 28 godina. Njemačka se ujedinjuje nakon više od 40 godina, a u listopadu 1990. njezin se istočni dio pridružuje Europskim zajednicama.