Skip to main content

Az Európai Unió története 1980-tól 1989-ig

Európa átalakulóban – Összeomlik a kommunizmus

A gdanski hajógyárban 1980 nyarán lezajlott sztrájk nyomán Európa, sőt az egész világ megismerkedik a lengyel Szolidaritás (Solidarność) szakszervezet és vezetője, Lech Wałęsa nevével. A sztrájkolók munkavállalói jogokat és politikai változást követelnek. 1981-ben Görögország csatlakozásával tízre bővül az Európai Közösségek tagjainak száma; öt évvel később Spanyolország és Portugália is csatlakozik. Az évtized végén a közép- és kelet-európai kommunista rezsimek összeomlanak.

1980. augusztus – Hajógyári munkások sztrájkolnak jogaikért

Gdanskban hajógyári munkások Lech Wałęsa vezetésével sztrájkkal követelik jogaik kibővítését. Ezt további sztrájkok követik Lengyelország-szerte. A kormány feladja a küzdelmet, szeptemberben megalakul a Szolidaritás (Solidarność) független szakszervezet. Ezután a kormány fokozatosan ismét megerősíti a hatalmát, majd 1981 decemberében szükségállapotot hirdet, s ezzel véget vet a rövid lengyel néphatalomnak. Ám az elvetett mag később csírát hajt.

1981. január 1. – Görögország tizedikként csatlakozik

Görögország csatlakozik az Európai Közösségekhez. Az ország azóta jogosult a tagságra, miután 1974-ben megbuktatták a katonai rezsimet és helyreállították a demokráciát.

1984. február 28. – Az első európai kutatási program

A számítógép és az automatizálás megváltoztatja az életmódunkat és a munkamódszereinket. Az EU, hogy az innováció területén továbbra is megőrizhesse helyét az élbolyban, 1984-ben elfogadja az Esprit programot, az elsőt a számos európai szintű kutatási és fejlesztési program sorában.

1986. január 1. – Két új tag: Spanyolország és Portugália

Spanyolország és Portugália csatlakozik az Európai Közösségekhez, s ezzel a tagállamok száma 12-re emelkedik.

1986. február – Úton az egységes piac felé

Annak ellenére, hogy 1968-ban megszűntek a vámkezelési illetékek, az uniós tagállamok közötti kereskedelem mégis akadozik. A legfőbb korlátokat a nemzeti szabályozásokban rejlő különbségek jelentik. Az Egységes Európai Okmány lefekteti az alapját annak a nagyszabású, hatéves programnak, amely e problémákat az egységes piac létrehozásával hivatott megoldani. Az 1987. július 1-jén hatályba lépő jogi aktus emellett kibővíti az Európai Parlament hatáskörét, és nagyobb beleszólást ad az Európai Közösségeknek a környezetvédelmi ügyekbe.

1987. június 13. – Elindul az Erasmus program

Elindul az Erasmus program azoknak az egyetemi hallgatóknak a támogatására, akik egy másik európai országban kívánnak tanulmányokat folytatni. A programmal azóta több mint 10 millióan tudtak külföldön tanulni, képzésben részt venni, önkénteskedni vagy dolgozni.

1989. november 9. – Leomlik a berlini fal

Leomlik a berlini fal, és 28 év óta először válik szabaddá a Kelet és Nyugat közötti határ. Németország több mint negyven év elteltével újra egyesül, és 1990 októberében a keleti rész is csatlakozik az Európai Közösségekhez.