Ugrás a fő tartalomra

Úton a nyitott és tisztességes globális kereskedelem felé

Az Európai Unió a világ egyik legnyitottabb gazdasága. Az uniós belső piac továbbá a világ legnagyobb egységes piaca. Megalapításának egyik alapelve a tagjai közötti szabad kereskedelem volt. Kereskedelempolitikai törekvései azonban túlmutatnak a határain: az EU a világkereskedelem nyitottabbá tételének is elkötelezett híve.

1999 és 2010 között az EU külkereskedelmi forgalma megkétszereződött; ma már az EU bruttó hazai termékének (GDP) több mint 30%-át teszi ki. Az EU felelős a tagállamok kereskedelempolitikájáért, és kereskedelmi megállapodásokról tárgyal a nevükben. Azáltal, hogy egységesen lépnek fel, az Európai Unió országai sokkal előnyösebb pozícióból tudnak tárgyalni nemzetközi partnereikkel, mintha külön-külön ülnének le a tárgyalóasztalhoz.

Az EU aktívan együttműködik harmadik országokkal és regionális csoportosulásokkal kereskedelmi megállapodások megkötése érdekében. Ezek a megállapodások kölcsönösen előnyös hozzáférést biztosítanak mind az EU, mind az érintett országok piacaihoz. A kereskedelmi megállapodásoknak köszönhetően az uniós vállalkozások bővíthetik üzleti tevékenységüket, és könnyebben importálhatják a termékeik előállításához szükséges nyersanyagokat.

Mindegyik megállapodás egyedi, és rendelkezhet vámtarifa-csökkentésekről, szellemitulajdon-jogi szabályokról, illetve tartalmazhat a fenntartható fejlődésre vagy az emberi jogokra vonatkozó záradékot. A kereskedelmi megállapodásokról vagy szabályokról folytatott tárgyalások során az EU a nyilvánosság, a vállalkozások és a nem kormányzati szervek véleményét is kikéri.

Az EU az uniós ipar és üzleti szféra támogatása és védelme érdekében a kereskedelmi akadályok lebontásán munkálkodik, így biztosítva az európai exportőrök számára a tisztességes versenyfeltételeket és a hozzáférést más piacokhoz. Az EU egyúttal gyakorlati információkkal segíti a külföldi vállalatokat az uniós piacra jutás lehetőségeiről.

Az EU együttműködik a Kereskedelmi Világszervezettel (WTO) is a globális kereskedelmi szabályok kialakítása és a WTO-tagok közötti kereskedelem útjában álló akadályok felszámolása terén.

Videotár