Ugrás a fő tartalomra

Az európai vállalkozások és az európai ipar támogatása

Az Unió vállalkozáspolitikájának középpontjában az európai iparágak és vállalkozások versenyképességének fokozása, valamint a munkahelyteremtés és a gazdasági növekedés előmozdítása áll. Az EU ennek érdekében vállalkozásbarát üzleti környezet kialakítására törekszik.

Globalizálódó világunkban a gazdaságilag felzárkózó országok egyre nagyobb konkurenciát jelentenek kontinensünk számára. Európa hosszú távú gazdasági sikere azon múlik, hogy ipara erős lábakon áll-e. A szolgáltatási ágazat és a bankszektor önmagában kevés ahhoz, hogy Európa helyt álljon versenytársaival szemben. A kutatás és az innováció kulcsszerepet játszik azoknak a technológiáknak és eljárásoknak a kifejlesztésében, melyek lehetővé teszik, hogy az európai gyártási ágazat prosperáljon a jövőben.

Egy sor uniós program segít a kis- és középvállalkozásoknak (kkv-k) abban, hogy forrásokhoz jussanak és meg tudják vetni a lábukat a piacon. Összességében ezek a programok ösztönzik a vállalkozói tevékenységet, az új cégek alapítását, a nemzetközi kapcsolatok bővítését és a gazdasági növekedést.

Az EU azon dolgozik, hogy felszámolja azokat a kereskedelmi akadályokat, amelyek továbbra is gátolják az áruk és szolgáltatások kereskedelmét az EU területén, és megelőzze, hogy új akadályok keletkezzenek. Mindezt szem előtt tartva olyan vállalkozás- és fogyasztóbarát uniós piac kiépítését ösztönzi, amely egyszerű, átlátható és következetes szabályokon alapul.