Skip to main content

A tisztességes verseny megőrzése és előmozdítása

Az uniós versenyjogi szabályok céljai a következők: tisztességes és egyenlő feltételek biztosítása a vállalkozások számára, teret hagyva egyszersmind az innovációnak, egységes normák bevezetése és a kisvállalkozások növekedésének elősegítése.

Az Európai Bizottság figyelemmel kíséri és kivizsgálja a versenyt gátló gyakorlatokat, a vállalatok közötti összefonódásokat és az állami támogatásokat annak érdekében, hogy egyenlő versenyfeltételeket biztosítson az uniós vállalkozásoknak, és garantálja a fogyasztóknak a megfelelő piaci kínálatot és a tisztességes árakat.

A nagyvállalatoknak tilos visszaélniük kedvező alkupozíciójukkal, és olyan feltételeket szabniuk, amelyek megnehezítenék kisebb üzleti partnereik (beszállítóik vagy ügyfeleik) számára, hogy a nagyvállalat versenytársaival üzleti tevékenységet folytassanak. A Bizottság a fenti esetben büntetést szabhat ki a vállalatokra, mivel ez a gyakorlat áremelkedéshez vezet, és/vagy csökkenti a termékválasztékot a fogyasztók számára.

A Bizottság jogköre lehetővé teszi számára, hogy kivizsgálja azokat az eseteket, amikor felmerül az uniós versenyszabályok megszegésének gyanúja, és hogy megálljt parancsoljon a jogsértéseknek. E bizottsági tevékenység felett – melynek arányosságát és indokoltságát belső fékek és ellensúlyok biztosítják – az Európai Bíróság mindenre kiterjedő bírósági felügyeletet gyakorol.

Az EU továbbá a nemzetközi versenyjogi együttműködés egyik meghatározó szereplője. Tevékenyen előmozdítja a bevált eljárások és szabályok térnyerését világszerte. A Nemzetközi Versenyügyi Hálózat (ICN) alapító tagja, és globális és nemzeti szervekkel partnerségben őrködik a versenyjogi szabályok betartása felett.

Hírek

21 január 2022
European Commission Press release Brussels, 21 Jan 2022 The European Commission has approved under EU State aid rules the map of France for granting regional aid from 1 January 2022 to 31 December 2027 within the framework of the revised Regional aid Guidelines (‘RAG').
20 január 2022
European Commission Press release Brussels, 20 Jan 2022 The European Commission has approved under EU State aid rules Austria's map for granting regional aid from 1 January 2022 to 31 December 2027 within the framework of the revised Regional aid Guidelines (‘RAG').