Ugrás a fő tartalomra

Dinamikus vidéki térségek és minőségi mezőgazdasági termékek

A népesség növekedése és az étkezési szokások változása miatt a világ élelmiszer-termelésének 2050-re meg kell kétszereződnie. Az ágazatnak ugyanakkor szembe kell néznie azokkal a nehézségekkel, amelyeket az éghajlatváltozás okoz a biológiai sokféleség, valamint a talaj- és a vízminőség tekintetében, továbbá a világpiac követelményeinek is meg kell felelnie.

Az EU agrárpolitikája jelentős változásokon ment át az utóbbi évtizedekben, éppen azért, hogy segítse a mezőgazdasági termelőket e kihívások leküzdésében, és hogy meg tudjon felelni az emberek hozzáállásában és elvárásaiban tapasztalható változásoknak. Az EU agrárpolitikája a szakterületek széles körét öleli fel, kezdve az élelmiszerek minőségétől és nyomonkövethetőségétől a kereskedelmen át egészen az európai uniós mezőgazdasági termékek promóciójáig. Az EU pénzügyileg támogatja mezőgazdasági termelőit, egyúttal fenntartható és környezetbarát módszerek alkalmazására ösztönzi őket, emellett pedig a vidéki területek fejlesztésébe is beruház.

Az élelmiszerek és a mezőgazdaság területén a szakpolitikai döntéshozatal, annak végrehajtása, felügyelete és értékelése az uniós intézmények együttműködésével valósul meg. A tagállami és helyi hatóságok végrehajtják az uniós szinten elfogadott jogszabályokat. A tagállamok az uniós szinten megállapított szabályokkal összhangban részesülnek az uniós költségvetésben e célra elkülönített forrásokból. Az EU a jogszabályok alkalmazásának módját és eredményességét is figyelemmel követi, és koordinálja a módosításokat.

A mezőgazdasághoz és az élelmiszer-termeléshez kapcsolódó ágazatok és szolgáltatások több mint 44 millió munkahelyet biztosítanak az EU-ban – ezen belül a mezőgazdasági ágazat egymaga 20 millió embernek ad rendszeres munkát. Változatos éghajlatának, termékeny talajának, az uniós mezőgazdasági termelők szaktudásának és termékei minőségének köszönhetően az EU világszinten élen jár a mezőgazdasági termékek termelésében és exportálásában.