Skip to main content

Zone rurale dinamice și produse agricole de calitate

Producția mondială de alimente trebuie să se dubleze până în 2050 pentru a acoperi nevoile populației tot mai numeroase, cu obiceiuri alimentare care necesită tot mai multe resurse. Ea este afectată de schimbările climatice și de impactul acestora asupra biodiversității și a calității solului și apei, precum și de cerințele pieței globale.

Politica agricolă a UE s-a schimbat considerabil în ultimele decenii, pentru a-i ajuta pe agricultori să facă față acestor provocări și să reacționeze prompt la atitudinile și așteptările în schimbare ale populației. Politica agricolă a UE acoperă numeroase domenii, printre care se numără calitatea alimentelor, trasabilitatea, comerțul și promovarea produselor agricole din UE. UE îi sprijină financiar pe agricultori și încurajează practicile durabile și ecologice, investind totodată în dezvoltarea zonelor rurale.

Instituțiile UE colaborează pentru a garanta politici optime în materie de alimente și agricultură, în toate etapele: elaborare, implementare, monitorizare și evaluare. Autoritățile naționale și locale pun în aplicare legislația convenită la nivelul UE. Prin bugetul UE, fondurile sunt puse la dispoziția statelor membre în conformitate cu normele stabilite la nivelul Uniunii. De asemenea, UE monitorizează modul în care se aplică legislația și eficacitatea ei, coordonând, în același timp, modificările.

Industriile și serviciile din domeniul agriculturii și al produselor alimentare oferă peste 44 milioane de locuri de muncă în UE, inclusiv activități constante pentru 20 de milioane de persoane din sectorul agricol. Datorită climei variate, solurilor fertile, competențelor tehnice ale agricultorilor și calității produselor sale, UE este unul dintre principalii producători și exportatori de produse agricole ai lumii.

Tematici conexe ale UE