Glavni sadržaj

Živopisna ruralna područja i kvalitetni poljoprivredni proizvodi

Svjetska proizvodnja hrane treba se udvostručiti do 2050. kako bi hrane bilo dovoljno za rast stanovništva i promjene u prehrambenim navikama. Na proizvodnju hrane utječu posljedice klimatskih promjena na biološku raznolikost, kvaliteta tla i vode te potražnja na globalnom tržištu.

Poljoprivredna politika EU-a posljednjih se desetljeća znatno mijenjala kako bi se poljoprivrednicima pomoglo da se suoče s tim izazovima i odgovore na promjene u stavovima i očekivanjima ljudi. Tom je politikom obuhvaćen širok raspon područja, uključujući kvalitetu hrane, sljedivost, trgovinu i promicanje poljoprivrednih proizvoda iz EU-a. EU financijski podupire svoje poljoprivrednike te potiče održive i ekološke prakse, a ulaže i u razvoj ruralnih područja.

Institucije EU-a surađuju u donošenju, provedbi, praćenju i evaluaciji politika u području hrane i poljoprivrede. Nacionalna i lokalna tijela provode zakonodavstvo dogovoreno na razini EU-a. Iz proračuna EU-a državama članicama dodjeljuju se sredstva u skladu s pravilima utvrđenima na razini EU-a. Osim toga, EU prati kako se zakonodavstvo provodi i koliko je djelotvorno te koordinira njegove izmjene.

Industrije i usluge u području poljoprivrede i hrane osiguravaju više od 44 milijuna radnih mjesta u EU-u, uključujući redoviti rad za 20 milijuna ljudi u samom poljoprivrednom sektoru. Zahvaljujući raznolikim klimatskim uvjetima, plodnom tlu, tehničkim vještinama poljoprivrednika i kvaliteti proizvoda EU je jedan od najvećih proizvođača i izvoznika poljoprivrednih proizvoda u svijetu.

Povezane teme o EU-u