Preskoči na glavno vsebino

Za odprto in pravično trgovino po vsem svetu

Evropska unija je ena najbolj navzven usmerjenih gospodarstev na svetu. Je tudi največje območje enotnega trga na svetu. Prosta trgovina med njenimi članicami je bila eno od ustanovitvenih načel EU, ki je zavezana tudi k odpiranju svetovne trgovine.

V obdobju 1999–2010 se je zunanja trgovina EU podvojila in zdaj predstavlja več kot 30 % bruto domačega proizvoda EU. EU je odgovorna za trgovinsko politiko držav članic in se v njihovem imenu pogaja o sporazumih. EU kot enota ima v mednarodnih trgovinskih pogajanjih večjo težo kot bi jih imele posamezne države članice.

EU dejavno sodeluje z državami ali regionalnimi združenji pri pogajanju o trgovinskih sporazumih. Ti sporazumi zagotavljajo vzajemno koristen dostop do trgov tako EU kot zadevnih držav. Podjetja iz EU lahko svojo dejavnost razširijo in tudi enostavneje uvažajo surovine, ki jih uporabljajo za proizvodnjo svojih izdelkov.

Vsak sporazum je edinstven in lahko vključuje tarifna znižanja, pravila o različnih področjih, kot sta intelektualna lastnina ali trajnostni razvoj, ali klavzule o človekovih pravicah. EU pri pogajanjih o trgovinskih sporazumih ali pravilih upošteva tudi mnenja in stališča javnosti, podjetjij in nevladnih organov.

EU podpira ter ščiti industrijo in podjetja EU, tako da si prizadeva odpraviti trgovinske ovire, s čimer bi evropskim izvoznikom zagotovila poštene pogoje in dostop do drugih trgov. Hkrati pa EU tujim podjetjem pomaga s praktičnimi informacijami o dostopu do svojega trga.

EU sodeluje tudi s Svetovno trgovinsko organizacijo (STO) pri določitvi svetovnih trgovinskih pravil in odpravi trgovinskih ovir med članicami STO.

Videogalerija