Skip to main content

Az EU vámuniója

Az EU vámuniója, mely 1968 óta létezik, az Európai Unióba behozott termékekre vonatkozó egységes vámtarifák révén megkönnyíti az uniós vállalkozásoknak a kereskedést, továbbá védi Európa polgárait, állatállományát és a környezetet.

A gyakorlatban a vámunió azt jelenti, hogy a [node:eu_countries] uniós tagállam vámhatóságai összehangolják tevékenységeiket, mintha csak egyetlen szervet alkotnának. Egységes vámtarifák érvényesek a világ más részeiből az EU területére behozott árukra, a belső áruforgalomra pedig nem alkalmaznak vámokat.

Az EU-tagállamok tehát nem vetnek ki vámokat azokra az árukra, melyeket a kereskedők egy másik tagországból hoznak be a területükre. Az EU-ba érkező importból származó vámbevételek az összes uniós költségvetés mintegy 14%-át teszik ki, és az ún. tradicionális saját források részét képezik.

Az EU külső határain végzett vámellenőrzések védik a fogyasztókat az olyan áruktól és termékektől, amelyek veszélyesek vagy az egészségükre károsak lehetnek. Védik továbbá az állatokat és a környezetet azáltal, hogy gátat szabnak a veszélyeztetett fajok tiltott kereskedelmének és a növény- és állatbetegségek terjedésének.

A vámhatóságok a szervezett bűnözés és a terrorizmus elleni küzdelemben együttműködnek a rendvédelmi szervekkel és a bevándorlásügyi hivatalokkal. Fellépnek az emberek, a kábítószer, a fegyverek és a hamisított áruk kereskedelmével szemben, és nagy összegű készpénz szállítása esetén ellenőrzik, nem merül-e fel a pénzmosás, az adóelkerülés vagy a bűnszervezetek finanszírozásának gyanúja.

Az uniós vámhatóságok továbbá üldözik a vállalkozások vagy magánszemélyek által elkövetett adó- és vámcsalást, hiszen ez nélkülözhetetlen bevételektől fosztja meg a tagországok államháztartását.

Hírek

21 január 2022
European Commission Press release Brussels, 21 Jan 2022 The European Commission has approved under EU State aid rules the map of France for granting regional aid from 1 January 2022 to 31 December 2027 within the framework of the revised Regional aid Guidelines (‘RAG').
20 január 2022
European Commission Press release Brussels, 20 Jan 2022 The European Commission has approved under EU State aid rules Austria's map for granting regional aid from 1 January 2022 to 31 December 2027 within the framework of the revised Regional aid Guidelines (‘RAG').