Ugrás a fő tartalomra

Az EU vámuniója

Az EU vámuniója, mely 1968 óta létezik, az Európai Unióba behozott termékekre vonatkozó egységes vámtarifák révén megkönnyíti az uniós vállalkozásoknak a kereskedést, továbbá védi Európa polgárait, állatállományát és a környezetet.

A gyakorlatban a vámunió azt jelenti, hogy a [node:eu_countries] uniós tagállam vámhatóságai összehangolják tevékenységeiket, mintha csak egyetlen szervet alkotnának. Egységes vámtarifák érvényesek a világ más részeiből az EU területére behozott árukra, a belső áruforgalomra pedig nem alkalmaznak vámokat.

Az EU-tagállamok tehát nem vetnek ki vámokat azokra az árukra, melyeket a kereskedők egy másik tagországból hoznak be a területükre. Az EU-ba érkező importból származó vámbevételek az összes uniós költségvetés mintegy 14%-át teszik ki, és az ún. tradicionális saját források részét képezik.

Az EU külső határain végzett vámellenőrzések védik a fogyasztókat az olyan áruktól és termékektől, amelyek veszélyesek vagy az egészségükre károsak lehetnek. Védik továbbá az állatokat és a környezetet azáltal, hogy gátat szabnak a veszélyeztetett fajok tiltott kereskedelmének és a növény- és állatbetegségek terjedésének.

A vámhatóságok a szervezett bűnözés és a terrorizmus elleni küzdelemben együttműködnek a rendvédelmi szervekkel és a bevándorlásügyi hivatalokkal. Fellépnek az emberek, a kábítószer, a fegyverek és a hamisított áruk kereskedelmével szemben, és nagy összegű készpénz szállítása esetén ellenőrzik, nem merül-e fel a pénzmosás, az adóelkerülés vagy a bűnszervezetek finanszírozásának gyanúja.

Az uniós vámhatóságok továbbá üldözik a vállalkozások vagy magánszemélyek által elkövetett adó- és vámcsalást, hiszen ez nélkülözhetetlen bevételektől fosztja meg a tagországok államháztartását.