Skip to main content

Carinska unija EU-a u praksi

Carinska unija EU-a, osnovana 1968., olakšava trgovinu poduzećima iz EU-a, usklađuje carine na robu koja dolazi izvan EU-a i pomaže u zaštiti europskih građana, životinja i okoliša.

U praksi Carinska unija znači da carinska tijela svih [node:eu_countries] zemalja EU-a zajednički djeluju kao jedno carinsko tijelo. Na robu koja se uvozi na njihovo državno područje iz ostatka svijeta primjenjuju iste tarife, a u unutarnjoj trgovini ne primjenjuju nikakve tarife.

Kad je riječ o EU-u, to znači da se carine ne naplaćuju kad se roba prevozi robe iz jedne države članice u drugu. Carine na robu koja se uvozi u EU čine oko 14 % ukupnog proračuna EU-a kao dio njegovih „tradicionalnih vlastitih sredstava”.

Carinske provjere na vanjskim granicama EU-a štite potrošače od robe i proizvoda koji bi mogli biti opasni ili štetni za njihovo zdravlje. Životinje i okoliš štite se borbom protiv nezakonite trgovine ugroženim vrstama i sprječavanjem bolesti bilja i životinja.

Carinska tijela surađuju sa službama zaduženima za politike i imigraciju radi borbe protiv organiziranog kriminala i terorizma. Bore se protiv trgovine ljudima, drogom, oružjem i krivotvorenom robom te provjeravaju putnike s velikim količinama gotovine kako bi se uvjerila da nije riječ o pranju novca, izbjegavanju plaćanja poreza ili čak financiranju kriminalnih organizacija.

Carina EU-a radi i na suzbijanju poreznih prijevara i prijevara s trošarinama u kojima sudjeluju poduzeća i pojedinci, kako nacionalnim vladama ne bi bili uskraćeni ključni prihodi za potrebe javne potrošnje.

Novosti

21 siječanj 2022
European Commission Press release Brussels, 21 Jan 2022 The European Commission has approved under EU State aid rules the map of France for granting regional aid from 1 January 2022 to 31 December 2027 within the framework of the revised Regional aid Guidelines (‘RAG').
20 siječanj 2022
European Commission Press release Brussels, 20 Jan 2022 The European Commission has approved under EU State aid rules Austria's map for granting regional aid from 1 January 2022 to 31 December 2027 within the framework of the revised Regional aid Guidelines (‘RAG').