Direct naar de inhoud

De EU als douane-unie

De EU-douane-unie, die werd opgericht in 1968, maakt het Europese bedrijven makkelijker om zaken te doen, harmoniseert de douanerechten op goederen van buiten de EU en helpt de EU-burgers, dieren en het milieu te beschermen.

In de praktijk betekent de douane-unie dat de douaneautoriteiten van alle [node:eu_countries] EU-landen samenwerken alsof zij één organisatie waren. Zij passen dezelfde invoerheffingen toe voor goederen uit de rest van de wereld en binnen de unie zijn er helemaal geen heffingen.

Niemand hoeft binnen de EU douanerechten te betalen om goederen van het ene naar het andere land te vervoeren. De invoerheffingen op goederen die van buiten de EU worden geïmporteerd gaan direct naar de EU-schatkist en vormen circa 14% van de eigen inkomsten van de EU.

Dankzij douanecontroles aan de buitengrenzen van de EU worden burgers beschermd tegen gevaarlijke of ongezonde goederen en producten. Ook dieren en het milieu worden beschermd, door het bestrijden van de illegale handel in bedreigde soorten en door het voorkomen van planten- en dierziekten.

De douaneautoriteiten werken samen met beleids- en immigratiediensten bij de bestrijding van georganiseerde misdaad en terrorisme. Zij bestrijden de handel in mensen, drugs, wapens en namaakgoederen, en controleren of reizigers met veel contanten geen geld witwassen, belastingen ontduiken of criminele organisaties financieren.

De douanediensten van de EU bestrijden ook fraude met belastingen en heffingen. Door die fraude van bedrijven en burgers lopen EU-landen essentiële inkomsten mis.