Euroopan muuttuvat kasvot – kommunismin luhistuminen
Gdanskin telakan lakot kesällä 1980 tekevät puolalaisen Solidaarisuus-ammattiliiton ja sen johtajan Lech Wałęsan tunnetuiksi työntekijöiden oikeuksien ja poliittisen muutoksen ajajina kaikkialla Euroopassa ja ympäri maailmaa. Vuonna 1981 Kreikasta tulee EU:n kymmenes jäsenmaa. Viisi vuotta myöhemmin jäseniksi liittyvät Espanja ja Portugali. Keski- ja Itä-Euroopan kommunistiset järjestelmät romahtavat vuosikymmenen loppuun mennessä.
Elokuu 1980 – Gdanskin telakkatyöläiset lakkoilevat oikeuksiensa puolesta
Lech Wałęsan johtamat Gdanskin telakan työläiset lakkoilevat oikeuksiensa puolesta. Uusi lakkoja puhkeaa ympäri maata. Hallitus taipuu, ja syyskuussa perustetaan itsenäinen ammattiliitto, Solidarność. Hallitus saa kuitenkin vähitellen valta-asemansa takaisin ja julistaa poikkeustilan joulukuussa 1981. Puolan lyhyt kansanvallan aika on päättynyt. Sen siemenet ovat kuitenkin jääneet kasvamaan.
1.1.1981 – Kreikasta tulee kymmenes jäsenmaa
Kreikka liittyy Euroopan yhteisöihin. Siitä on tullut liittymiskelpoinen, koska sen sotilasjuntta on kaadettu ja demokratia palautettu vuonna 1974.
28.2.1984 – Ensimmäinen eurooppalainen tutkimusohjelma
Tietokoneet ja automatiikka muuttavat ihmisten elämäntapaa ja työskentelyä. Pysyäkseen innovoinnin eturintamassa EU ottaa käyttöön Esprit-ohjelman vuonna 1984 ensimmäisenä aloittamistaan EU-tason tutkimus- ja innovointiohjelmista.
1.1.1986 – Espanja ja Portugali liittyvät jäseneksi
Espanja ja Portugali liittyvät Euroopan yhteisöihin, joiden jäsenmaiden määrä kasvaa kahteentoista.
Helmikuu 1986 – Kohti sisämarkkinoita
Vaikka tullimuodollisuuksista on luovuttu vuonna 1968, kaupankäynti EU-maiden rajojen yli ei ole vielä vapaata. Suurimpana esteenä ovat kansallisten säännösten erot. Euroopan yhtenäisasiakirjalla käynnistetään laaja kuusivuotisohjelma tilanteen selvittämiseksi ja sisämarkkinoiden luomiseksi. Lisäksi yhtenäisasiakirjalla lisätään Euroopan parlamentin valtaa ja lujitetaan EU:n valtuuksia ympäristönsuojeluasioissa. Yhtenäisasiakirja tulee voimaan 1.7.1987.
13.6.1987 – Erasmus-ohjelma perustetaan
EU käynnistää Erasmus-ohjelman, jonka tarkoituksena on antaa korkeakouluopiskelijoille mahdollisuus opiskella toisessa Euroopan maassa. Ohjelman avulla yli 10 miljoonaa eurooppalaista on saanut tilaisuuden opiskella, harjoitella, hankkia työkokemusta tai tehdä vapaaehtoistyötä ulkomailla.