Ugrás a fő tartalomra

Áttekintés

Államforma, politikai rendszer

Hollandia alkotmányos parlamentáris monarchia. A kormányfő a miniszterelnök, az állam élén pedig az uralkodó áll. A végrehajtó hatalmat a miniszterek tanácsa gyakorolja. Az országot 12 tartomány és 342 települési önkormányzat alkotja. Vízügyi szempontból Hollandia 21 körzetre tagolódik, amelyeket egy vízgazdálkodási hatáskörrel rendelkező végrehajtó testület irányít. A Holland Királysághoz tartozik hat, a Karib-térségben fekvő tengerentúli ország és terület is, ezek azonban nem alkotják részét az Európai Uniónak.

Kereskedelem és gazdaság

Hollandiában az egy főre jutó GDP 46 300 euró, ami jóval meghaladja az uniós átlagot (35 500 euró). Ezzel az értékkel Hollandia a 4. helyen áll az uniós országok között, és GDP-je az EU teljes GDP-jének 5,9%-át teszi ki.

(Forrás: Eurostat-adatok – egy főre jutó GDP és GDP)

(Forrás: Eurostat-adatok – export és import)

Hollandia az EU-ban

Költségvetés és finanszírozás

Mennyit fizet be Hollandia a közös kasszába, és mennyit kap onnan?   

Az uniós költségvetés azt hivatott biztosítani, hogy Európa demokratikus, békés, virágzó és versenyképes erő maradjon. Az EU ebből a költségvetésből finanszírozza az uniós prioritások és olyan, nagyszabású projektek megvalósítását, amelyeket a legtöbb uniós ország nem tudna önerőből finanszírozni.

Az uniós tagságból származó előnyök számottevően meghaladják az uniós költségvetési hozzájárulások mértékét, amit számos példa tanúsít. A tagállamok mind hasznát látják annak, hogy részét képezik az egységes piacnak, közös megközelítést alkalmazva kereshetnek megoldást a migráció, a terrorizmus és a klímaváltozás jelentette közös kihívásokra, és számos konkrét előnyből részesülhetnek, legyen szó akár a jobb közlekedési infrastruktúráról, akár a korszerűsített és digitalizált közszolgáltatásokról vagy az élvonalbeli orvosi kezelésekről.

Az EU méltányosan állapítja meg, hogy az egyes tagállamoknak mennyit kell befizetniük az uniós költségvetésbe. Minél nagyobb gazdasággal rendelkezik az adott ország, annál többel járul hozzá a közös kasszához.

Az uniós költségvetés nem arról szól, mennyit adunk és mennyit kapunk, hanem arról, hogy közös erővel tegyünk azért, hogy Európa és a világ jobb hellyé váljon mindannyiunk számára.

Az uniós költségvetés kiadásai és bevételei országonként és évenként

  

Uniós finanszírozású projektek Hollandiában

Az uniós költségvetés mindegyik tagállamban segíti programok és projektek finanszírozását – pl. utak építését, tudományos kutatások elvégzését és a környezet védelmét.

A linkekre kattintva részletesebben át lehet tekinteni, milyen projektek megvalósítását segítik az uniós források Hollandiában, illetve tájékozódni lehet arról, milyen reformok és beruházások finanszírozását támogatja Hollandiában az uniós Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz.