Direct la conținutul principal

Prezentare generală

Sistem politic

Țările de Jos sunt o monarhie constituțională parlamentară. Prim-ministrul este șeful guvernului, iar monarhul este șeful statului. Puterea executivă aparține unui consiliu de miniștri. Țara este formată din 12 provincii și 342 de municipalități. De asemenea, are 21 de districte hidrografice guvernate de un comitet executiv care ia deciziile legate de gestionarea apelor. 6 țări și teritorii de peste mări din Caraibi fac parte, de asemenea, din Regatul Țărilor de Jos. Aceste teritorii nu fac însă parte din UE.

Comerț și economie

Țările de Jos se situează pe locul al treilea în Uniunea Europeană în ceea ce privește PIB-ul pe cap de locuitor, cu un PIB de 48 900 EUR, cu mult peste media UE (37 600 EUR). PIB-ul țării reprezintă 6,3 % din PIB-ul total al UE.

(Sursă: Eurostat – PIB-ul pe cap de locuitor și PIB-ul în cifre)

(Sursă: Eurostat – exporturile și importurile în cifre)

Țările de Jos și UE

Bugete și finanțare

Cu cât contribuie și cât primesc Țările de Jos de la UE?   

Bugetul UE este instrumentul menit să garanteze că Europa rămâne o forță democratică, pașnică, prosperă și competitivă. UE îl utilizează pentru a-și finanța prioritățile și proiectele mari pe care majoritatea țărilor UE nu le-ar putea finanța pe cont propriu.

Beneficiile care decurg din statutul de membru al UE depășesc cu mult valoarea contribuțiilor la bugetul UE, așa cum o arată numeroase exemple. Toate statele membre beneficiază de pe urma participării la piața unică, a unei abordări partajate a provocărilor comune legate de migrație, terorism și schimbările climatice, precum și a unor câștiguri concrete precum îmbunătățirea infrastructurii de transport, modernizarea și digitalizarea serviciilor publice și tratamentele medicale de vârf.

Contribuția financiară a fiecărei țări din UE la bugetul UE este calculată în mod echitabil. Cu cât este mai importantă economia unei țări, cu atât este mai mare contribuția sa.

Când vorbim despre bugetul UE, nu vorbim despre cât dăm și cât primim, ci despre ce putem face împreună pentru un trai mai bun pentru toți oamenii, în Europa și în lume.

Cheltuielile și veniturile bugetului UE, pe țări și pe ani

  

Proiecte finanțate de UE în Țările de Jos

Banii din bugetul UE contribuie la finanțarea de programe și proiecte în toate țările din UE. De exemplu, sunt folosiți pentru a construi drumuri, pentru a acorda granturi pentru cercetători, pentru a proteja mediul etc.

Aflați mai multe despre modul în care beneficiază Țările de Jos de fondurile UE și de fondurile de redresare la nivel de țară sau de regiune.