Gå til hovedindholdet

Oversigt

Politisk system

Nederlandene er et parlamentarisk konstitutionelt monarki. Premierministeren er regeringschef, og monarken er statsoverhoved. Det er ministerrådet, der har den udøvende magt. Landet er inddelt i 12 provinser og 342 kommuner. Det er desuden inddelt i 21 vanddistrikter, som ledes af en bestyrelse, der har myndigheden, hvad angår vandforvaltning. 6 oversøiske lande og territorier i Caribien er også en del af Kongeriget Nederlandene. Disse områder er dog ikke en del af EU.

Handel og økonomi

Nederlandene ligger på tredjepladsen i Den Europæiske Union målt i BNP pr. indbygger med 48.900 euro, hvilket er et godt stykke over EU-gennemsnittet (37.600 euro). Det udgør 6,3 % af EU's samlede BNP.

(Kilde: Eurostats tal for BNP pr. indbygger og BNP)

(Kilde: Eurostats tal for eksport og import)

Nederlandene i EU

Budgetter og finansiering

Hvor meget betaler Nederlandene til EU, og hvor meget modtager landet?   

EU-budgettet skal sikre, at Europa forbliver demokratisk, fredeligt, velstående og konkurrencedygtigt. EU bruger det til at finansiere sine prioriteter og store projekter, som de fleste enkelte EU-lande ikke kan finansiere på egen hånd.

Fordelene ved EU-medlemskabet overstiger betydeligt størrelsen af bidraget til EU-budgettet. Det er der mange eksempler på. Alle medlemslande har gavn af det indre marked, den fælles tilgang til udfordringer i forbindelse med migration, terrorisme og klimaændringer og konkrete gevinster såsom bedre transportinfrastruktur, moderne og digitale offentlige tjenester samt lægebehandling på højeste niveau.

Hvor meget hvert enkelt EU-land betaler til EU's budget, beregnes på et retfærdigt grundlag: Jo større et lands økonomi er, desto mere betaler det – og omvendt.

EU-budgettet handler ikke om at give og tage – det handler om i fællesskab at gøre Europa og verden til et bedre sted for os alle.

EU-budgetudgifter og -indtægter pr. land og pr. år

  

EU-finansierede projekter i Nederlandene

Pengene på EU-budgettet er med til at finansiere programmer og projekter i alle EU-lande – f.eks. anlæg af veje, støtte til forskere og miljøbeskyttelse.

Læs mere om, hvordan Nederlandene får gavn af EU-midler, og om genopretningsmidler i dit land eller din region.