Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης — 1960-69

Η «ανθηρή δεκαετία του ’60» — περίοδος οικονομικής ανάπτυξης

Η δεκαετία του 1960 είναι μια καλή περίοδος για την οικονομία. Σ’ αυτό συμβάλλει το γεγονός ότι οι χώρες της ΕΟΚ παύουν να επιβάλλουν τελωνειακούς δασμούς στις μεταξύ τους εμπορικές συναλλαγές. Επίσης συμφωνούν να ελέγχουν από κοινού την παραγωγή τροφίμων, έτσι ώστε να υπάρχουν αρκετά τρόφιμα για όλους. Τον Μάιο του 1968 γίνεται η εξέγερση των φοιτητών στο Παρίσι, και πολλές αλλαγές στην κοινωνία και στη συμπεριφορά των ανθρώπων συνδέονται με τη λεγόμενη «γενιά του ’68».

3 Μαΐου 1960 — Δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών

Δημιουργείται η Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ), με σκοπό την προώθηση των ελεύθερων συναλλαγών και της οικονομικής ολοκλήρωσης μεταξύ ορισμένων χωρών που δεν ανήκουν στην ΕΟΚ: Αυστρία, Δανία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Σουηδία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο. Το 2020 τα μέλη της ΕΖΕΣ είναι η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, η Νορβηγία και η Ελβετία.

Αύγουστος 1961 — Κατασκευή του Τείχους του Βερολίνου

Η κομμουνιστική κυβέρνηση στην Ανατολική Γερμανία χτίζει ένα τείχος που διασχίζει το Βερολίνο. Το τείχος γίνεται το σύμβολο της διαίρεσης μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Ευρώπης στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

30 Ιουλίου 1962 — Η πρώτη Κοινή Γεωργική Πολιτική

Η πρώτη κοινή γεωργική πολιτική δίνει στις χώρες της ΕΟΚ τον κοινό έλεγχο της παραγωγής τροφίμων. Τα τρόφιμα επαρκούν για όλο τον κόσμο και οι αγρότες αμείβονται καλά. Η ανεπιθύμητη παρενέργεια είναι η υπερπαραγωγή, με τεράστια πλεονάσματα προϊόντων. Από τη δεκαετία του 1990, τίθενται ως προτεραιότητες η μείωση των πλεονασμάτων, η βελτίωση της ποιότητας των τροφίμων και η προώθηση της βιωσιμότητας.

20 Ιουλίου 1963 — Η ΕΟΚ υπογράφει την πρώτη της μεγάλη διεθνή συμφωνία

Τα 6 κράτη μέλη υπογράφουν τη Σύμβαση του Γιαουντέ για την προώθηση της συνεργασίας και του εμπορίου με 18 πρώην αποικίες στην Αφρική. Σήμερα, η ΕΕ έχει μια τέτοιου είδους ειδική σχέση με 79 χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού (ΑΚΕ) και καταβάλλει προσπάθειες για την οικοδόμηση ισχυρότερης εταιρικής σχέσης με την Αφρική για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων για τις δύο ηπείρους.

8 Απριλίου 1965 — Υπογραφή της «Συνθήκης Συγχώνευσης»

Η Συνθήκη για τη συγχώνευση των οργάνων άσκησης της εκτελεστικής εξουσίας των 3 Κοινοτήτων (της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα, της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας και της Ευρατόμ) υπογράφεται στις Βρυξέλλες και τίθεται σε ισχύ την 1η Ιουλίου 1967. Στο εξής, οι Ευρωπαϊκές Κοινότητες θα διαθέτουν ενιαίο διοικητικό όργανο (την Επιτροπή) και ενιαίο εκτελεστικό όργανο (το Συμβούλιο).

Μάιος 1968 — Φοιτητική εξέγερση στο Παρίσι

Οι διαδηλώσεις φοιτητών και εργατών στη Γαλλία κλονίζουν τα ίδια τα θεμέλια του κράτους. Ηπιότερες διαμαρτυρίες φοιτητών γίνονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εκφράζουν απογοήτευση για τις κυβερνήσεις, καθώς και διαμαρτυρία για τον πόλεμο στο Βιετνάμ και για τον ανταγωνισμό στον πυρηνικό εξοπλισμό.

1 Ιουλίου 1968 — Έναρξη της τελωνειακής ένωσης

Τα 6 κράτη μέλη της ΕΟΚ καταργούν τους τελωνειακούς δασμούς στα αγαθά που αποτελούν αντικείμενο των μεταξύ τους εμπορικών συναλλαγών και ελευθερώνουν για πρώτη φορά το διασυνοριακό εμπόριο. Εφαρμόζουν επίσης τους ίδιους δασμούς στις εισαγωγές τους από τρίτες χώρες. Το εμπόριο μεταξύ αυτών των 6 κρατών μελών και μεταξύ αυτών και του υπόλοιπου κόσμου αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς.

Αύγουστος 1968 — η Άνοιξη της Πράγας συνθλίβεται

Σοβιετικά τανκς συντρίβουν τη βραχύβια δημοκρατία που γεννήθηκε με την «Άνοιξη της Πράγας» στην Τσεχοσλοβακία.