Det glada sextiotalet – en period av ekonomisk tillväxt
På 1960-talet går ekonomin som på räls och får ytterligare bränsle av att EEG-länderna inte längre belastar sin handel med tullar. Länderna enas också om gemensam kontroll över livsmedelsproduktionen, så att ingen längre behöver gå hungrig. I maj 1968 börjar studentupproret i Paris, och många förändringar i samhället och vårt beteende förknippas med ”68-generationen”.
3 maj 1960 – Europeiska frihandelssammanslutningen grundas
Europeiska frihandelssammanslutningen (Efta) inrättas för att främja frihandel och ekonomisk integration mellan vissa länder som inte ingår i EEG: Danmark, Norge, Portugal, Sverige, Schweiz, Storbritannien och Österrike. År 2020 består Efta av Island, Liechtenstein, Norge och Schweiz.
Augusti 1961 – Berlinmuren byggs
Den kommunistiska regeringen i Östtyskland bygger en mur genom hela Berlin. Den blir en symbol för delningen mellan Öst- och Västeuropa under kalla kriget.
30 juli 1962 – den första gemensamma jordbrukspolitiken
Den första gemensamma jordbrukspolitiken ger länderna i EEG gemensam kontroll över livsmedelsproduktionen. Det finns tillräckligt med mat för alla och jordbrukarna tjänar bra. Tyvärr leder det till överproduktion med berg av överblivna varor. Sedan 1990-talet har prioriteringarna varit att minska överskotten, höja livsmedelskvaliteten och främja hållbarheten.
20 juli 1963 – EEG undertecknar sitt första stora internationella avtal
De sex medlemsländerna undertecknar Yaoundékonventionen för att främja samarbete och handel med arton tidigare kolonier i Afrika. I dag har EU särskilda förbindelser av detta slag med 79 länder i Afrika, Västindien och Stillahavsområdet (AVS) och arbetar för att bygga upp ett starkare partnerskap med Afrika för att lösa frågor som är gemensamma för båda kontinenterna.
8 april 1965 – Fusionsfördraget undertecknas
Ett fördrag om sammanslagning av de tre gemenskapernas verkställande organ (Europeiska kol- och stålgemenskapen, Europeiska ekonomiska gemenskapen och Euratom) undertecknas i Bryssel och träder i kraft den 1 juli 1967. Från och med nu kommer Europeiska gemenskaperna att ha ett enda administrativt organ (kommissionen) och ett enda verkställande organ (rådet).
Maj 1968 – studentuppror i Paris
Frankrike skakas i grunden av studentprotester och strejker. Även i andra europeiska länder protesterar studenterna, men i mindre omfattning. Protesterna är ett uttryck för den frustration många känner över regeringarna, och man fördömer också Vietnamkriget och kapprustningen med kärnvapen.