Ugrás a fő tartalomra

Az Európai Unió története 1960-tól 1969-ig

A hatvanas évek – A gazdasági fellendülés időszaka

A 60-as években a gazdasági növekedés töretlen, amit az is elősegít, hogy az EGK-országok között folyó kereskedelemben megszűnnek a vámok. A tagállamok megegyeznek az élelmiszer-termelés közös szabályozásában is, ezzel sikerül leküzdeniük az élelmiszerhiányt. 1968 májusát a párizsi diáktüntetések teszik emlékezetessé; számos társadalmi és magatartásbeli változás forr össze „a 68-as nemzedék” nevével.

1960. május 3. – Az Európai Szabadkereskedelmi Társulás létrehozása

Néhány olyan európai ország, amely nem tagja az Európai Gazdasági Közösségnek (Ausztria, Dánia, Norvégia, Portugália, Svédország, Svájc és az Egyesült Királyság), létrehozza az Európai Szabadkereskedelmi Társulást (EFTA). Céljuk a szabadkereskedelem előmozdítása és gazdaságuk integrálása. Az EFTA 2020-ban Izlandból, Liechtensteinből, Norvégiából és Svájcból áll.

1961. augusztus – Megépül a berlini fal

A kelet-németországi kommunista kormány falat épít Berlinben, amellyel kettéosztja a várost. A berlini fal a hidegháború alatt a Kelet- és Nyugat-Európa megosztottságának szimbólumává válik.

1962. július 30. – Az első közös agrárpolitika

Az EU első közös agrárpolitikája az EGK tagországainak közös ellenőrzése alá helyezi az élelmiszer-termelést. A termelők mindenki számára elegendő élelmiszert biztosítanak, és a tevékenységük tisztességes megélhetéshez juttatja őket. Az agrárpolitika nem kívánt mellékhatása viszont a túltermelés és az ebből származó terménytöbblet felhalmozódása. Az 1990-es évek óta az EU arra törekszik, hogy csökkentse a felesleget, javítsa az élelmiszerek minőségét és előmozdítsa a fenntarthatóságot.

1963. július 20. – Az EGK aláírja első nagy nemzetközi megállapodását

A hat tagállam aláírja a Yaoundéi Egyezményt, hogy előmozdítsa az együttműködést és a kereskedelmet 18 volt afrikai gyarmattal. Az Unió jelenleg 79 afrikai, karibi és csendes-óceáni állammal tart fenn hasonló kapcsolatot. Célja, hogy szorosabb partnerséget alakítson ki Afrikával a két kontinens közös kihívásainak kezelése érdekében.

1965. április 8. – Aláírják az egyesítési szerződést

A tagállamok 1967. július 1-jén, Brüsszelben aláírják a szerződést, amely egyesíti a három közösség (az Európai Szén- és Acélközösség, az Európai Gazdasági Közösség és az Euratom) végrehajtó intézményeit. Az Európai Közösségeknek ezentúl egyetlen adminisztratív szerve (a Bizottság) és egyetlen döntéshozó testülete (a Tanács) van.

1968. május – Diáklázadások Párizsban

A franciaországi diákok és munkások lázadása az államot alapjaiban rengeti meg. Mérsékeltebb diáktüntetések más európai országokban is kirobbannak. A tüntetések a kormányokkal szemben érzett elégedetlenséget, valamint a vietnámi háború és a nukleáris fegyverkezési verseny elleni tiltakozást fejezik ki.

1968. július 1. – Életbe lép a vámunió

A hat EGK-tagállam felszámolja az egymás országaiból behozott áruk után fizetendő vámokat, s ezzel most először lehetővé teszi a határokon átívelő szabadkereskedelmet. Ezzel párhuzamosan azonos vámtételeket alkalmaznak a harmadik országokból behozott árukra is. Rohamosan bővül a hat ország egymással és a világ többi részével folytatott kereskedelme.

1968. augusztus – Leverik a prágai tavaszt

Szovjet tankok leverik a kérészéletű prágai tavaszt, az éppen csak bontakozó csehszlovák demokráciát.