Μια Ευρώπη χωρίς σύνορα
Το 1993 δημιουργείται η ενιαία αγορά, με τις εξής «4 ελευθερίες»: ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων. Η δεκαετία του 1990 είναι επίσης η δεκαετία κατά την οποία υπογράφονται 2 Συνθήκες — η Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση (Συνθήκη του Μάαστριχτ) το 1993 και η Συνθήκη του Άμστερνταμ το 1999. Η Αυστρία, η Φινλανδία και η Σουηδία προσχωρούν στην ΕΕ το 1995, ενώ ένα μικρό χωριό στο Λουξεμβούργο δίνει το όνομά του στη συμφωνία του Σένγκεν, η οποία θα επιτρέψει σταδιακά στους πολίτες να ταξιδεύουν σε μεγάλα τμήματα της ΕΕ χωρίς ελέγχους διαβατηρίων.
1991 — Διάλυση της Γιουγκοσλαβίας
Στα Βαλκάνια, η Γιουγκοσλαβία αρχίζει να διαλύεται. Οι πόλεμοι που ακολουθούν προκαλούν δεκάδες χιλιάδες απώλειες και διαρκούν για μεγάλο μέρος της επόμενης δεκαετίας.
7 Φεβρουαρίου 1992 — Συνθήκη του Μάαστριχτ
Η Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση υπογράφεται στο Μάαστριχτ, στις Κάτω Χώρες. Πρόκειται για ένα σημαντικό ορόσημο, δεδομένου ότι θεσπίζει σαφείς κανόνες για το μελλοντικό ενιαίο νόμισμα και για την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας, καθώς και για τη στενότερη συνεργασία στον τομέα της δικαιοσύνης και των εσωτερικών υποθέσεων. Η «Ευρωπαϊκή Ένωση» δημιουργείται επίσημα με τη Συνθήκη, η οποία τίθεται σε ισχύ την 1η Νοεμβρίου 1993.
1η Ιανουαρίου 1993 — Έναρξη της ενιαίας αγοράς
Καθιερώνονται η ενιαία αγορά και οι 4 ελευθερίες της — η ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων. Από το 1986 έχουν εκδοθεί εκατοντάδες νομοθετικές πράξεις για τη φορολογική πολιτική, τις επιχειρήσεις, τα επαγγελματικά προσόντα και άλλα εμπόδια στο άνοιγμα των συνόρων. Ωστόσο, η ελεύθερη κυκλοφορία ορισμένων υπηρεσιών καθυστερεί.
1η Ιανουαρίου 1994 — Δημιουργείται ο Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος
Η συμφωνία για την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) αρχίζει να ισχύει, επεκτείνοντας την ενιαία αγορά στις χώρες της ΕΖΕΣ. Σήμερα, πρόσωπα, αγαθά, υπηρεσίες και κεφάλαια μπορούν να κυκλοφορούν εντός των 30 χωρών του ΕΟΧ (ΕΕ-27 συν Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία). Η Ελβετία δεν συμμετέχει στον ΕΟΧ, αλλά έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά.
1η Ιανουαρίου 1995 — Η ΕΕ αποκτά 3 νέα μέλη: την Αυστρία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία.
Η Αυστρία, η Φινλανδία και η Σουηδία προσχωρούν στην ΕΕ. Τα 15 κράτη μέλη καλύπτουν πλέον το σύνολο σχεδόν της Δυτικής Ευρώπης.
26 Μαρτίου 1995 — Τα ταξίδια χωρίς σύνορα γίνονται πραγματικότητα σε 7 χώρες
Η συμφωνία του Σένγκεν τίθεται σε εφαρμογή σε 7 χώρες: Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Κάτω Χώρες, Λουξεμβούργο και Πορτογαλία. Οι ταξιδιώτες μπορούν να ταξιδεύουν μεταξύ αυτών των χωρών χωρίς ελέγχους διαβατηρίων στα σύνορα. Μέχρι το 2021 ο απαλλαγμένος από ελέγχους διαβατηρίων χώρος Σένγκεν θα αποτελείται από 26 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, η Νορβηγία και η Ελβετία.
2 Οκτωβρίου 1997 — Συνθήκη του Άμστερνταμ
Υπογράφεται η Συνθήκη του Άμστερνταμ. Βασίζεται στα επιτεύγματα της Συνθήκης του Μάαστριχτ, και προτείνει σχέδια για μεταρρυθμίσεις στα θεσμικά όργανα της ΕΕ και προκειμένου να ενισχυθεί η φωνή της Ευρώπης στον κόσμο και να διατεθούν περισσότεροι πόροι για την απασχόληση και τα δικαιώματα των πολιτών. Αρχίζει να ισχύει την 1η Μαΐου 1999.
1η Ιανουαρίου 1999 — Γεννιέται το ευρώ
Το ευρώ καθιερώνεται σε 11 χώρες μόνο για εμπορικές και χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα του ευρώ θα κυκλοφορήσουν αργότερα. Οι πρώτες χώρες της ευρωζώνης είναι η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, το Λουξεμβούργο, η Πορτογαλία και η Φινλανδία. Η Δανία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο αποφασίζουν να μείνουν, προσωρινά, εκτός ευρωζώνης.