Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ούρσουλα Χίρσμαν: αντιφασίστρια και φεμινίστρια ακτιβίστρια

Ζωή και ιστορικό πλαίσιο

Όταν ο Κολόρνι συνελήφθη και φυλακίστηκε στο νησί Βεντοτένε, η Χίρσμαν τον ακολούθησε.

Εκεί συναντήθηκαν με τον Ερνέστο Ρόσι και τον Αλτιέρο Σπινέλι, οι οποίοι το 1941 συνέταξαν το Μανιφέστο του Βεντοτένε «για μια ελεύθερη και ενωμένη Ευρώπη», το οποίο θεωρείται από πολλούς ως η απαρχή του ευρωπαϊκού φεντεραλισμού. Το Μανιφέστο διαβάστηκε ευρέως από όσους αγωνίζονταν με την ιταλική αντίσταση κατά των Ναζί.

Όραμα για την Ευρώπη

Το Μανιφέστο καλούσε σε ρήξη με το παρελθόν της Ευρώπης με στόχο να διαμορφωθεί ένα νέο πολιτικό σύστημα μέσω της αναδιάρθρωσης της πολιτικής και εκτεταμένων κοινωνικών μεταρρυθμίσεων. Η Χίρσμαν μετέφερε κρυφά το Μανιφέστο στην ηπειρωτική Ιταλία και συνέβαλε στη διάδοσή του. 

Αφού εγκατέλειψε το Βεντοτένε, μετακόμισε στο Μιλάνο και το 1943 έγινε συνιδρύτρια του Ευρωπαϊκού Φεντεραλιστικού Κινήματος (Movimento Federalista Europeo). Μετά τη δολοφονία του Κολόρνι από φασιστές, η Χίρσμαν διέφυγε στην Ελβετία και συμμετείχε στη διοργάνωση του πρώτου διεθνούς φεντεραλιστικού συνεδρίου στο Παρίσι το 1945.

Η πολιτική δέσμευση της Χίρσμαν συνεχίστηκε και μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1975 ίδρυσε την ένωση Femmes pour l’Europe (Γυναίκες για την Ευρώπη) στις Βρυξέλλες.

Ursula Hirschmann

Αντίγραφο του ιταλικού δελτίου ταυτότητας της Ούρσουλα Χίρσμαν.

Δημοσίευση

Περισσότερα για τη ζωή, το έργο και τη συμβολή της Ούρσουλα Χίρσμαν στο ευρωπαϊκό εγχείρημα

Περισσότερες πληροφορίες

Οι διαλέξεις Ούρσουλα Χίρσμαν του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου.