Skip to main content

Ursula Hirschmann: antifascist og feministisk aktivist

Liv og samtid

Da Colorni blev arresteret og sat i fængsel på øen Ventotene, fulgte Hirschmann med sin mand.

Dér mødte de Ernesto Rossi og Altiero Spinelli, som i 1941 sammen skrev Ventotene-manifestet "for et frit og forenet Europa", som af mange anses for at være begyndelsen på den europæiske føderalisme. Det vandt stor udbredelse blandt dem, der kæmpede mod nazisterne i den italienske modstandsbevægelse.

En vision for Europa

Manifestet opfordrede til at gøre op med Europas fortid og danne et nyt politisk system gennem politisk omstrukturering og omfattende sociale reformer. Hirschmann smuglede manifestet med til det italienske fastland og hjalp med at udbrede det. 

Efter at have forladt Ventotene kom hun til Milano, og her var hun i 1943 med til at stifte Movimento Federalista Europeo (den europæiske føderalistbevægelse). Colorni blev myrdet af fascister, og Hirschmann flygtede derefter til Schweiz og blev involveret i at organisere den første internationale føderalistiske kongres i Paris i 1945.

Hirschmanns politiske engagement ophørte ikke efter 2. verdenskrig. I 1975 stiftede hun foreningen Femmes pour l'Europe (kvinder for Europa) i Bruxelles.

Ursula Hirschmann

En kopi af Ursula Hirschmanns italienske identitetskort.

Udgivelser

Læs mere om Ursula Hirschmanns liv, arbejde og bidrag til det europæiske projekt.

Læs mere

Det Europæiske Universitetsinstituts Ursula Hirschmann-forelæsninger.