
Ursula Hirschmann syntyi syyskuussa 1913 keskiluokkaiseen juutalaisperheeseen Berliinissä. Vuonna 1932 hän liittyi sosiaalidemokraattisen puolueen nuorisojärjestöön vastustaakseen natsien vallan lisääntymistä. Hirschmann tapasi nuoren italialaisen filosofin ja sosialistin Eugenio Colornin ja avioitui tämän kanssa. Hirschmann alkoi toimia aktiivisesti Italian salaisessa fasisminvastaisessa vastarintaliikkeessä.
Elämä ja teot
Kun Colorni pidätettiin ja hän joutui vangiksi Ventotenen saarelle, Hirschmann seurasi puolisoaan.
Ventotenessä he tapasivat Ernesto Rossin ja Altiero Spinellin, jotka yhdessä kirjoittivat vuonna 1941 Ventotenen manifestin ”vapaan ja yhtenäisen Euroopan puolesta”. Ventotenen manifestin julkaisemista pidetään eurooppalaisen federalismin alkuna. Manifesti sai paljon lukijoita italialaisten vastarintataistelijoiden keskuudessa.
Eurooppalainen visio
Manifestissa haluttiin tehdä pesäero menneisyyteen ja luoda Eurooppaan uusi poliittinen järjestelmä ja toteuttaa suuri yhteiskunnallinen uudistus. Hirschmann salakuljetti manifestin Italian mantereelle ja auttoi sen levittämisessä.
Lähdettyään Ventotenestä Hirschmann saapui Milanoon ja perusti yhdessä muiden aktivistien kanssa eurooppalaisen federalistisen liikkeen (Movimiento Federalista Europeo) vuonna 1943. Fasistien murhattua Colornin Hirschmann pakeni Sveitsiin. Hän oli mukana järjestämässä federalistien ensimmäistä kongressia Pariisissa vuonna 1945.
Hirschmannin poliittinen toiminta ei päättynyt toiseen maailmansotaan. Vuonna 1975 hän perusti Brysseliin Femmes pour l’Europe -järjestön (Naiset Euroopan puolesta).
Kopio Ursula Hirschmannin italialaisesta henkilökortista
Julkaisu
Lue lisää Ursula Hirschmannin elämästä, toiminnasta ja Euroopan yhdentymisen hyväksi tekemästä työstä.