Siirry pääsisältöön

Ursula Hirschmann – fasismin vastustaja ja feministi

Elämä ja teot

Kun Colorni pidätettiin ja hän joutui vangiksi Ventotenen saarelle, Hirschmann seurasi puolisoaan.

Ventotenessä he tapasivat Ernesto Rossin ja Altiero Spinellin, jotka yhdessä kirjoittivat vuonna 1941 Ventotenen manifestin ”vapaan ja yhtenäisen Euroopan puolesta”. Ventotenen manifestin julkaisemista pidetään eurooppalaisen federalismin alkuna. Manifesti sai paljon lukijoita italialaisten vastarintataistelijoiden keskuudessa.

Eurooppalainen visio

Manifestissa haluttiin tehdä pesäero menneisyyteen ja luoda Eurooppaan uusi poliittinen järjestelmä ja toteuttaa suuri yhteiskunnallinen uudistus. Hirschmann salakuljetti manifestin Italian mantereelle ja auttoi sen levittämisessä. 

Lähdettyään Ventotenestä Hirschmann saapui Milanoon ja perusti yhdessä muiden aktivistien kanssa eurooppalaisen federalistisen liikkeen (Movimiento Federalista Europeo) vuonna 1943. Fasistien murhattua Colornin Hirschmann pakeni Sveitsiin. Hän oli mukana järjestämässä federalistien ensimmäistä kongressia Pariisissa vuonna 1945.

Hirschmannin poliittinen toiminta ei päättynyt toiseen maailmansotaan. Vuonna 1975 hän perusti Brysseliin Femmes pour l’Europe -järjestön (Naiset Euroopan puolesta).

Ursula Hirschmann

Kopio Ursula Hirschmannin italialaisesta henkilökortista

Julkaisu

Lue lisää Ursula Hirschmannin elämästä, toiminnasta ja Euroopan yhdentymisen hyväksi tekemästä työstä.

Lisätietoa

Yliopistollisen Eurooppa-instituutin Ursula Hirschmann -luennot.