Skip to main content
Zastava Europske unije Zastava Europske unije

Ursula Hirschmann: antifašistica i feministica

Život i povijesni kontekst

Kad je Colorni uhićen i poslan u zatvor na otok Ventotene, Hirschmann je otišla za njim.

Ondje su upoznali Ernesta Rossija i Altiera Spinellija, koji su 1941. zajednički napisali Manifest iz Ventotenea „za slobodnu i ujedinjenu Europu”, koji mnogi smatraju početkom europskog federalizma.Tekst su čitali mnogi pripadnici talijanskog pokreta otpora protiv nacista.

Vizija za Europu

U njemu se poziva na raskid s prošlošću Europe i stvaranje novoga političkog sustava na temelju restrukturirane politike i opsežne socijalne reforme. Hirschmann je prokrijumčarila Manifest s otoka u Italiju i pomogla u njegovu širenju. 

Nakon što je napustila otok Ventotene i stigla u Milano, Hirschmann je zajedno s ostalim aktivistima 1943. osnovala Movimento Federalista Europeo, odnosno Europski federalistički pokret. Nakon što su fašisti ubili Colornija, Hirschmann je pobjegla u Švicarsku i uključila se u organizaciju prvog međunarodnog federalističkog kongresa u Parizu 1945.

Njezino političko djelovanje nije stalo nakon Drugoga svjetskog rata. U Bruxellesu je 1975. osnovala udrugu Femmes pour l’Europe (Žene za Europu).

Ursula Hirschmann

Preslika talijanske osobne iskaznice Ursule Hirschmann

Publikacije

Više o životu, radu i doprinosu Ursule Hirschmann europskom projektu

Više informacija

Predavanja „Ursula Hirschmann” u okviru Europskog sveučilišnog instituta