Skip to main content

Ursula Hirschmann: antifasiszta és feminista aktivista

Közéleti szerepvállalás

Miután Colornit letartóztatták és Ventotene szigetén bebörtönözték, Hirschmann követte férjét.

A szigeten ismeretséget kötöttek Ernesto Rossival és Altiero Spinellivel, akik 1941-ben megírták az európai föderalizmus alapdokumentumának számító „Ventotenei nyilatkozat a szabad és egységes Európáért” című művet. A nyilatkozat nagy népszerűségre tett szert a nácik ellen küzdő olasz ellenállók körében.

Jövőkép Európa számára

A nyilatkozat a régi európai politikai hagyományokkal való szakítást, és a politikai rendszer megújítását szorgalmazta, amelynek a politika átalakításán és kiterjedt társadalmi reformokon keresztül kell megvalósulnia. Hirschmann átcsempészte a művet a kontinentális Olaszországba, és segített a terjesztésében. 

1943-ban, Ventotene elhagyása után Hirschmann Milánóba érkezett, és társalapítója lett az Európai Föderalista Mozgalomnak (Movimento Federalista Europeo). Miután Colornit meggyilkolták a fasiszták, Hirschmann Svájcba menekült, és 1945-ben Párizsban részt vett az első nemzetközi föderalista kongresszus megszervezésében.

Hirschmann politikai elkötelezettsége nem ért véget a második világháborúval. 1975-ben Brüsszelben megalapította a feminista nőket és női politikusokat tömörítő Nők Európáért nevű szervezetet.

Ursula Hirschmann

Ursula Hirschmann olasz személyazonosító igazolványának másolata

Kiadvány

További információk Ursula Hirschmann életéről, munkásságáról és az európai projekthez való hozzájárulásáról

További információk