Skip to main content

Ursula Hirschmann: protifašistična in feministična aktivistka

Življenje in zgodovinsko ozadje

Ko je bil ta aretiran in so ga poslali v zapor na otok Ventotene, mu je sledila tudi ona.

Na otoku Ventotene sta zakonca spoznala Ernesta Rossija in Altiera Spinellija. Slednji je bil soavtor leta 1941 objavljenega Ventotenskega manifesta za „svobodno in združeno Evropo“, ki ga mnogi štejejo za izhodišče evropskega federalizma. Manifest so v velikem številu brali pripadniki italijanskega uporniškega protinacističnega gibanja.

Vizija za Evropo

V manifestu so avtorji pozvali k prekinitvi s preteklostjo Evrope in vzpostavitvi novega političnega sistema s prestrukturiranjem politike in z obsežno socialno reformo. Ursula Hirschmann je manifest pretihotapila v celinsko Italijo in ga tam pomagala širiti. 

Ko je zapustila Ventotene, je prišla v Milano, kjer je leta 1943 soustanovila gibanje Movimento Federalista Europeo (evropsko federalistično gibanje). Potem ko so Colornija umorili fašisti, je Ursula Hirschmann zbežala v Švico in sodelovala pri organizaciji prvega mednarodnega federalističnega kongresa v Parizu leta 1945.

Njena politična zavezanost tudi po koncu druge svetovne vojne ni usahnila. Leta 1975 je v Bruslju ustanovila združenje Femmes pour l’Europe (ženske za Evropo).

Ursula Hirschmann

kopija italijanske osebne izkaznice Ursule Hirschmann.

Publikacija

Več o življenju, delu in prispevku Ursule Hirschmann k evropskemu projektu.

Več informacij

Ursula Hirschmann lectures – serija predavanj na Evropskem univerzitetnem inštitutu.