Gå direkt till innehållet

Ursula Hirschmann – antifascist och feminist

Liv och karriär

När Colorni greps och fängslades på ön Ventotene följde hon med honom dit.

På ön mötte de Ernesto Rossi och Altiero Spinelli som 1941 tillsammans skrev Ventotene-manifestet för ett ”fritt och enat Europa”, som allmänt anses som startskottet för den europeiska federalismen. Manifestet fick en bred läsekrets bland dem som kämpade mot nazisterna i den italienska motståndsrörelsen.

En vision för Europa

Manifestet innehöll en uppmaning att bryta med Europas förflutna och införa ett nytt politiskt system genom politisk omstrukturering och omfattande sociala reformer. Ursula Hirschmann smugglade manifestet till det italienska fastlandet och hjälpte till att sprida det. 

Efter att ha lämnat Ventotene reste hon till Milano där hon 1943 var med och bildade Movimento Federalista Europeo, den europeiska federaliströrelsen. När Eugenio Colorni mördades av fascister flydde hon till Schweiz, där hon hjälpte till att organisera den första internationella federalistkongressen i Paris 1945.

Ursula Hirschmanns politiska engagemang upphörde inte efter andra världskriget. År 1975 bildade hon föreningen Kvinnor för Europa (Association Femmes pour l’Europe) i Bryssel.

Ursula Hirschmann

Ursula Hirschmanns italienska id-kort

Publikation

Läs mer om Ursula Hirschmanns liv, arbete och bidrag till EU-projektet.

Mer information

Ursula Hirschmanns föreläsningar vid Europeiska universitetsinstitutet.