Direct la conținutul principal

Ursula Hirschmann: militantă antifascistă și feministă

Viața și cariera

Când Colorni este arestat și încarcerat pe insula Ventotene, Hirschmann îl urmează.

Acolo îi întâlnește pe Ernesto Rossi și Altiero Spinelli, coautori ai Manifestului de la Ventotene „pentru o Europă liberă și unită” publicat în 1941 și considerat de mulți punctul de plecare pentru federalizarea europeană. Manifestul a fost citit pe scară largă de cei care luptau în rezistența italiană împotriva naziștilor.

O viziune pentru Europa

Manifestul făcea apel la desprinderea Europei de trecut pentru a crea un nou sistem politic prin restructurarea politicii și realizarea de reforme ample la nivel social. Hirschmann introduce pe ascuns manifestul în Italia continentală și contribuie la răspândirea lui. 

După ce părăsește Ventotene, Hirschmann ajunge la Milano și, împreună cu Spinelli și alți activiști, creează, în 1943, Movimento Federalista Europeo (Mișcarea Federalistă Europeană). După asasinarea lui Colorni de către fasciști, Hirschmann fuge în Elveția și se implică în organizarea primului congres federalist internațional la Paris, în 1945.

Angajamentul politic al Ursulei Hirschmann nu s-a încheiat odată cu terminarea celui de-al Doilea Război Mondial. În 1975, a înființat la Bruxelles asociația Femmes pour l’Europe (Femei pentru Europa).

Ursula Hirschmann

O copie a cărții de identitate italiene a Ursulei Hirschmann.

Publicație

Mai multe despre viața, activitatea și contribuția adusă de Ursula Hirschmann la proiectul european.

Informații suplimentare

Conferințele Ursula Hirschmann susținute în cadrul Institutului Universitar European.