În urma alegerilor europene din iunie 2024, UE a stabilit o serie de priorități care conturează agenda sa politică până în 2029. Aceste priorități servesc la soluționarea principalelor provocări cu care se confruntă UE și cetățenii săi.
Prioritățile au fost stabilite în urma unui dialog între liderii UE, miniștrii statelor membre, instituțiile UE și grupurile politice din Parlamentul European. În iunie 2024, Consiliul European și-a stabilit prioritățile în Agenda strategică a UE pentru perioada 2024-2029. Plecând de la această agendă, Comisia Europeană își stabilește prioritățile politice înainte de a-și începe mandatul de 5 ani.
Agenda strategică a UE pentru perioada 2024-2029
În agenda lor strategică pentru perioada 2024-2029, liderii UE au stabilit 3 domenii prioritare care să ghideze activitatea instituțiilor UE în acești 5 ani. Necesitatea unui plan strategic clar a devenit din ce în ce mai presantă. În ultimii ani, UE s-a confruntat cu numeroase crize, de la lupta împotriva schimbărilor climatice la pandemia de COVID-19 și la nevoia de a sprijini Ucraina în urma războiului de agresiune al Rusiei. Concentrându-se pe noi domenii prioritare, UE va spori suveranitatea Europei și gradul său de pregătire pentru eventuale provocări viitoare.
Cele 3 priorități sunt:
O Europă liberă și democratică
- să perpetuăm valorile europene în interiorul Uniunii
- să acționăm la nivel mondial la înălțimea valorilor UE
O Europă puternică și sigură
- să asigurăm o acțiune externă coerentă și influentă
- să consolidăm securitatea și apărarea UE și să protejăm cetățenii UE
- să ne pregătim pentru o Uniune mai mare și mai puternică
- să urmărim o abordare cuprinzătoare în domeniul migrației și al gestionării frontierelor
O Europă prosperă și competitivă
- să consolidăm competitivitatea UE
- să realizăm cu succes tranziția verde și pe cea digitală
- să promovăm un mediu favorabil inovării și întreprinderilor
- să înaintăm împreună
Prioritățile Comisiei pentru perioada 2024-2029
Președinta Comisiei a stabilit 7 priorități pentru mandatul din 2024-2029 al Comisiei Europene. Acestea se bazează pe agenda strategică a UE a Consiliului și pe discuțiile cu grupurile politice din Parlamentul European.
Prioritățile sunt:
Un nou plan pentru prosperitatea și competitivitatea sustenabilă a Europei
Facilitarea stimulării creșterii economice de către întreprinderi, sprijinirea industriilor competitive ale UE și crearea de locuri de muncă de calitate, dezvoltarea unei economii circulare și reziliente, care pune cercetarea și inovarea în centrul său și accelerează investițiile, abordarea lacunelor în materie de competențe și de forță de muncă și deschiderea de drumuri în ceea ce privește inovarea în domeniul tehnologiei digitale.
O nouă eră pentru apărarea și securitatea europeană
Garantarea unei mai mari siguranțe și securități pentru cetățenii europeni, prin construirea unei uniuni europene a apărării, prin abordarea tuturor amenințărilor online și offline și prin pregătirea pentru contracararea crizelor. Consolidarea frontierelor noastre comune și gestionarea migrației în mod echitabil și ferm.
Sprijinirea cetățenilor, consolidarea societăților noastre și a modelului nostru social
Susținerea și îmbunătățirea calității vieții de care ne bucurăm astăzi în Europa prin promovarea echității sociale în economia modernă, consolidarea solidarității între cetățeni prin reunirea societăților noastre și sprijinirea tinerilor, precum și asigurarea egalității de șanse pentru toți.
Menținerea calității vieții noastre: securitatea alimentară, apa și natura
Construirea unui sistem agricol și alimentar competitiv și rezilient și protejarea biodiversității pentru a-i sprijini pe fermierii noștri și pentru a beneficia de alimente sănătoase. Adaptarea și pregătirea pentru o climă în schimbare, pentru a fi gata să-i ajutăm pe cei afectați.
Protejarea democrației și apărarea valorilor noastre
Protejarea și apărarea democrației și creșterea rezilienței și a pregătirii societății, consolidarea statului de drept pentru o societate echitabilă și funcțională, promovarea implicării și a participării civice pentru a aduce ideile cetățenilor în centrul procesului de elaborare a politicilor.
Europa în lume: punerea în valoare a forței și a parteneriatelor noastre
Depunerea de eforturi în vederea extinderii UE pentru a ne spori influența pe scena mondială, axarea pe vecinătatea noastră extinsă pentru a promova pacea, parteneriatele și stabilitatea economică, urmărirea unei noi politici economice externe și reformarea sistemului internațional pentru a-l adapta la lumea de astăzi.
Atingerea obiectivelor împreună și pregătirea Uniunii noastre pentru viitor
Elaborarea unui buget al UE mai simplu și cu un impact mai mare pentru a furniza fonduri acolo unde contează cel mai mult, implementarea de reforme pentru a asigura buna funcționare a unei uniuni mai extinse și consolidarea parteneriatului dintre Comisia Europeană și Parlamentul European astfel încât să putem să ne atingem obiectivele împreună mai eficient.